BiH
0

Špirić razgovarao s predstavnikom MMF-a

FENA
Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić razgovarao je danas u Sarajevu s rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Grahamom L. Slackom.

Tokom susreta Slack je naglasio spremnost MMF-a da tijesno sarađuje s državnom vladom. Istakao je također da će u maju šef Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washingtonu Dimitri Demekas posjetiti Sarajevo.

Sagovornici su ukazali na posljedice nepostojanja zakona o fiskalnom vijeću u Bosni i Hercegovini, te na neizvjesnost u vezi s pitanjem izmirenja unutrašnjeg duga.

Predstavnik MMF-a je pohvalio konstruktivno pominjanje ova dva pitanja u pristupnom izlaganju predsjedavajućeg Špirića pred PSBiH 11. januara ove godine.

Predsjedavajući Špirić je najavio da će učiniti sve kako bi BiH dobila zakon o fiskalnom vijeću.

Kada je u pitanju stara devizna štednja i dinamika njene isplate, konstantovano je da će se o tome pouzdanije moći razgovarati kada se završi proces verifikacije stare devizne štednje.

Predsjedavajući Špirić je istakao svoje opredjeljenje da je rok od 13 godina moguće skratiti, ali ne radikalno, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.