BiH
0

Špirić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u Washingtonu, u odvojenim susretima, s izvršnim direktorom u Svjetskoj banci (WB) Hermanom Wijffelsom i potpredsjednikom WB-a za regiju Evropa i Azija Shigeom Katsuom o novom portfoliju te banke u našoj zemlji.

Visoki zvaničnici Svjetske banke pozdravili su platformu za akciju koju su 16. oktobra u Sarajevu potpisali predsjedavajući Špirić, premijeri RS-a i FBiH Milorad Dodik i Nedžad Branković te gradonačelnik Brčko distrikta Mirsad Đapo, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijffels i Katsu su naglasili značaj realizacije platforme kojom je predviđeno unapređenje fiskalne koordinacije, stvaranje boljeg poslovnog okruženja i predstavljanje drugih reformi kojima se osigurava održivi razvoj.

Špirić je na sastanku s Vijffelsom konstatirao da je Svjetska banka igrala važnu ulogu u obnovi BiH.

Govoreći o Strategiji partnerstva (CPS) s BiH, Vijfels je rekao da "smo blizu da postignemo zajednički pristup za naredne četiri godine".

Špirić je naveo da makroindikatori pokazuju da je ekonomija BiH na dobrom putu te da je nova partnerska strategija sa Svjetskom bankom prihvatljiva za našu zemlju.

Založio se da u kreditnom programu za naredni period bude izabran tzv. reformski scenarij, koji pretpostavlja veći zamah u provođenju preostalih strukturalnih reformi. Drugi scenarij se odnosi na postojeću dinamiku provođenja reformi.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, koji je također učestvovao na sastancima sa zvaničnicima Svjetske banke, naglasio je da BiH mora voditi računa o makroekonomskoj stabilnosti.

Zatražio je da bude realiziran tzv. reformski scenarij, jer bi se njime pomogle produktivne snage u BiH.

U razgovoru sa Shigeom Katsuom Špirić je konstatirao da su BiH i Svjetska banka do sada imale dobru saradnju u obnovi naše zemlje.

"Važno je da ulazimo u fazu razvoja i da očekujemo dobro partnerstvo u narednom periodu", kazao je on te naveo da bi reformski scenarij predstavljao veliki podsticaj za inostrane investicije.

Na sastanku sa Shigeom Katsuom učestvovali su i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, direktor Svjetske banke za BiH Orsalija Kalancopulos te Jane Armitage, koja će 1. januara 2008. godine zamijeniti Orsaliju Kalancopulos na ovoj poziciji.