{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić razgovarao s predstavnicima američkog Centra za kontrolu bolesti

F
11.7.2007. u 15:39
0
0
Špirić razgovarao s predstavnicima američkog Centra za kontrolu bolesti
0
Špirić razgovarao s predstavnicima američkog Centra za kontrolu bolesti
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić upozorio je danas u Sarajevu u razgovoru s predstavnicima američkog Centra za kontrolu bolesti da bruceloza, kju groznica i salmonela u posljednjih nekoliko godina predstavljaju veliki problem za domaću stočarsku proizvodnju, ali i ekonomiju BiH uopće.
"Pošto je riječ o bolestima koje se sa životonja prenose na ljude, eskalacija ovih oboljenja kod ljudi, naročito u 2006. i početkom 2007. ukazuje da su potrebni dodatni napori u suzbijanju i prevenciji bolest", rekao je predsjedavajući Špirić.

On je istaknuo da je u prvoj polovini ove godine zabilježeno više od 160 slučajeva bruceloze kod ljudi na prostoru Unsko-sanskog kantona, zatim trovanje salmonelom više od 700 osoba na području Sarajevskog kantona, od kojih su mnogi hospitalizovani, te određeni broj slučajeva kju groznice u banjalučkoj regiji i sporadično u drugim dijelovima BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je iskazao zahvalnost za brzo reagovanje i dolazak tima američkog Centra za kontrolu bolesti, koji je globalno najrespektabilnija institucija za kontrolu bolesti. On je naglasio da su očekivanja od misije američkog Centra za kontrolu bolesti velika i da se, između ostalog, odnose na evaluaciju postojećih sistema kontrole bruceloze, kju groznice i salmonele, te na preporuke za poboljšanje sistema nadzora u javnom zdravstvu.

Misija, predvođena medicinskim epidemiologom dr. Ali Kanom, boravit će u BiH dvije sedmice, tokom kojih bi trebalo da provjeri kapacitete laboratorijske dijagnostike u sektoru veterinarstva i zdravstva i pruži tehničku pomoć laboratorijama.

Očekuje se da će američki eksperti osigurati i druge vrste podrške resornim veterinarskim i zdravstvenim institucijama, te da će dati preporuke za uklanjanje nedostataka u kontroli bolesti.

Na sastanku su učestvovali i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Jozo Bagarić, njegov zamjenik Nihad Fejzić i drugi eksperti iz oblasti veterine i poljoprivrede, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: