BiH
0

Špirić razgovarao s predstavnicima američkog Centra za kontrolu bolesti

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić upozorio je danas u Sarajevu u razgovoru s predstavnicima američkog Centra za kontrolu bolesti da bruceloza, kju groznica i salmonela u posljednjih nekoliko godina predstavljaju veliki problem za domaću stočarsku proizvodnju, ali i ekonomiju BiH uopće.

"Pošto je riječ o bolestima koje se sa životonja prenose na ljude, eskalacija ovih oboljenja kod ljudi, naročito u 2006. i početkom 2007. ukazuje da su potrebni dodatni napori u suzbijanju i prevenciji bolest", rekao je predsjedavajući Špirić.

On je istaknuo da je u prvoj polovini ove godine zabilježeno više od 160 slučajeva bruceloze kod ljudi na prostoru Unsko-sanskog kantona, zatim trovanje salmonelom više od 700 osoba na području Sarajevskog kantona, od kojih su mnogi hospitalizovani, te određeni broj slučajeva kju groznice u banjalučkoj regiji i sporadično u drugim dijelovima BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je iskazao zahvalnost za brzo reagovanje i dolazak tima američkog Centra za kontrolu bolesti, koji je globalno najrespektabilnija institucija za kontrolu bolesti. On je naglasio da su očekivanja od misije američkog Centra za kontrolu bolesti velika i da se, između ostalog, odnose na evaluaciju postojećih sistema kontrole bruceloze, kju groznice i salmonele, te na preporuke za poboljšanje sistema nadzora u javnom zdravstvu.

Misija, predvođena medicinskim epidemiologom dr. Ali Kanom, boravit će u BiH dvije sedmice, tokom kojih bi trebalo da provjeri kapacitete laboratorijske dijagnostike u sektoru veterinarstva i zdravstva i pruži tehničku pomoć laboratorijama.

Očekuje se da će američki eksperti osigurati i druge vrste podrške resornim veterinarskim i zdravstvenim institucijama, te da će dati preporuke za uklanjanje nedostataka u kontroli bolesti.

Na sastanku su učestvovali i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Jozo Bagarić, njegov zamjenik Nihad Fejzić i drugi eksperti iz oblasti veterine i poljoprivrede, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.