Washington
0

Špirić razgovarao s novim izvršnim direktorom Holandske konstituence

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u Washingtonu s Rudom Trefersom, koji će od 1. novembra pruzeti funkciju izvršnog direktora Holandske konstituence, čiji je BiH član, u Svjetskoj banci.

Špirić je istakao da je BiH u prethodnom periodu imala dobru saradnju sa Svjetskom bankom i izrazio nadu da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Istakao je da je saradnja sa Svjetskom bankom u uzlaznoj liniji i da je veoma važno da se projekti ove finansijske institucije poklapaju s razvojnom strategijom entiteta.

Predsjedavajući VIjeća ministara BiH naglasio je da je u interesu BiH da počne brže povlačiti sredstva Svjetske banke. Takođe je naglasio važnost stvaranja povoljnije investicione klime. Špirić je rekao da je BiH spremna da učestvuje u svim regionalnim projektima koje kreditira Svjetska banka.

Informisao je Trefersa o napretku koji je ostvaren u BiH, kao i o izazovima koji stoje ispred nje. Naglasio je da BiH veliku pažnju pridaje regionalnoj saradnju, koja treba da posluži kao podsticaj za brže integrisanje BiH u evroatlanske strukture.

Predsjedavajući Špirić je pozvao Trefersa da posjeti BiH, saopćeno je u nedjelju iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.