BiH
0

Špirić razgovarao s gradonačelnikom Šangaja Hanom Žengom

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas s gradonačelnikom Šangaja Hanom Žengom o mogućnostima intenzivnije privredne saradnje ovog centra kineske ekonomije s Bosnom i Hercegovinom.

Za vrijeme ove posjete danas je potpisan Ugovor o učešću BiH na svjetskoj izložbi EXPO - 2010. u Šangaju. Kao rezultat razgovora predsjedavajućeg Vijeća s gradonačelnikom Šangaja i organizatorima EXPO-a, vlada Kine će pomoći učešće BiH na svjetskoj izložbi EXPO - 2010. iznosom od 650.000 američkih dolara.

Predsjedavajući Špirić je posjetio lokacije na kojima će biti održana svjetska izložba 2010. BiH će nastupiti u paviljonu od hiljadu kvadratnih metara o temi „Cijela zemlja -jedan grad", shodno glavnoj temi EXPO-a „Bolji grad - bolji život". Naziv teme ima za cilj da predstavi život, rad, kulturu i običaje BiH

Na sastanku s gradonačelnikom Hanom Žengom Špirić je potencirao saradnju u oblasti poljoprivrede, s posebnim akcentom na korišćenje kineske tehnologije izgradnje staklenika i plastenika, te uvođenje novih i otpornijih sorti voća i povrća.

U dijelu razgovora o saradnji u oblasti metaloprerađivačke industrije, naglašen je poseban interes za kineske investicije i zajednička ulaganja u sektor automobilske industrije, poljoprivrednih mašina i građevinske opreme. Špirić je potencirao i mogućnosti za kineske investicije u energetski sektor BiH, posebno u segmentu saradnje na izgradnji hidroelektrana, izvoza ruda iz BiH u NR Kinu, te prijenosa tehnologija i znanja.

Predsjedavajući Vijeća ministara je predložio sagovornicima da svoje privrednike podstaknu na ulaganja u elektronsku industriju, kao i u tekstilni sektor za nastup na trećim tržištima.

Špirić je predočio i mogućnosti BiH za investicije u industriji cementa i za izgradnju i korištenje slobodnih carinskih zona na teritoriji BiH. On je predložio domaćinima posjetu delegacije privrednika iz BiH radi konkretizacije predloženih projekata.

U tom kontekastu je naglasio ulogu FIPA-e i privrednih komora u BiH. Također je pozvao kineske privrednike i stručnjake da posjete BiH, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara.