BiH
0

Špirić razgovarao s Brankovićem, Dodikom, Lajčakom i Meklejnom o reguliranju pitanja vojne imovine

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Sarajevu s premijerima Federacije BiH i Republike Srpske Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom, visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom i političkim savjetnikom u Štabu NATO-a Brusom Meklejnom o reguliranju pitanja vojne imovine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je nakon sastanka izjavio novinarima da su sa stanovišta principa o kojima su razgovarali postigli saglasnost na principima i da će se vlade o tome izjasniti.

Prema njegovim riječima, to znači da bi proces reforme odbrane ka punopravnom članstvu u NATO-u mogao nesmetano da se odvija.

"Razgovarali smo o principima kada je vojna imovina u pitanju i ono što je bitno da će BiH imati pravo korištenja perspektivne vojne imovine. Kada Ministarstvo odbrane ocijeni da ta imovina nije potrebna Oružanim snagama BiH ona će biti data na korištenje entitetima, a nepokretna vojna imovina će biti na državnom nivou radi bezbjednosnih razloga“, kazao je Špirić.

Dodao je da, ukoliko dođe do prodaje nepokretne vojne imovine novac koji se dobije od takvog načina prodaje bit će ustupljen na servisiranje duga bivših ministarstava odbrane entiteta, s tim što bi država kao serviser takve prodaje zadržavala dio novca za svoje potrebe, odnosno troškove prodaje te imovine.

"To su principi koje će pravni eksperti vlada FBiH, RS-a, eksperti NATO-misije u BiH i Vijeća ministara pretočiti u djelo. Mislim da je to jako bitno, jako značajno da oslobodimo proces reforme odbrane od političkih priča. U obavezi smo da dođemo do zakona o državnoj imovini i da ne bismo čekali ta rješenja htjeli smo da proces reforme odbrane oslobodimo bespotrebnih zastoja“, kazao je Špirić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li država ili entiteti imaju popis pokretne i nepokretne vojne imovine, Špirić je kazao da ono što on zna jest da postoji popis perspektivne imovine i nepokretne imovine u BiH, a da bi se za konkretne podatke trebalo obratiti Ministarstvu odbrane.

"Postoji spisak perspektivne vojne imovine koji će koristiti Oružane snage BiH i postoji tačan spisak pokretne vojne imovine“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je rekao kako za sada ne bi govorio o detaljima jer proces nije završen.
"Ali, želim da pozdravim činjenicu da je to bio jedan dobar, konkretan radni razgovor u kom su svi partneri bili usmjereni na postizanje sporazuma, a ne na odbijanje sporazuma. To želim svakako da pozdravim i mislim da je to jedan dobar iskorak“, kazao je Lajčak.

"Kao što je rekao visoki predstavnik, mi tražimo formulu da proces reforme odbrane ne stoji, da se on nastavi. Mi istinski imamo ovdje u konceptu neke razlike u pogledima, ali ono što je važno da smo danas iskazali raspoloženje i namjeru da se proces nastavi“, kazao je premijer Federacije BiH Nedžad Branković.

Dodao je kako će sporazum danas biti na Vladi FBiH, da će ga danas analizirati i nakon toga se izjasniti.

"Nećemo sve probleme i sve razlike sada riješiti, ali je bitno da smo otvorili vrata da proces ide dalje“, kazao je premijer Branković.