BiH
0

Špirić primio Noriterua Fukušimu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas zamjenika generalnog direktora Biroa za evropske poslove Ministarstva vanjskih poslova Japana Noriterua Fukušimu, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Špirić je pozdravio odluku vlade Japana o podizanju diplomatskog predstavljanja Japana u BiH na nivo ambasadora u 2008. godini, umjesto dosadašnjeg nerezidentnog predstavljanja.

Špirić je zahvalio za dosadašnju izuzetno značajnu pomoć Japana u rekonstrukciji BiH i naglasio nastojanje BiH da iz faze primaoca pomoći postane kredibilan partner Japanu.

Naglasio je da postoji cijeli niz oblasti u kojima je poželjna saradnja između dviju zemalja, a u prvom redu ekonomije, kao i bilateralne i multilateralne saradnje u međunarodnim organizacijama.

Špirić je istakao da postoji interes za intenziviranje saradnje u energetici, poljoprivredi i primjeni japanskih iskustava u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku su razmijenjene informacije o statusu projekta odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik, koji je kandidiran za dobijanje drugog JEN kredita vlade Japana.

Predsjedavajući Špirić je informirao japanskog zvaničnika i o političkoj situaciji u BiH. Zamjenik direktora Fukušima je iskazao odlučnost vlade Japana da pređe na viši nivo međudržavnih odnosa, razvijajući ekonomske, političke i sve druge veze s BiH.

Japanski zvaničnik je rekao da vlada Japana pozdravlja napore BiH na putu evroatlantskih integracija.