BiH
0

Špirić primio Eikenberija

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu zamjenika predsjedavajućeg vojnog komiteta NATO-a generalpukovnika Karla Eikenberija.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i napretku ostvarenom u posljednje vrijeme, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Posebno je bilo riječi o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te odluci NATO-a o Intenziviranom dijalogu.

"BiH se nalazi čvrsto na evroatlantskim šinama, a kojom će se brzinom kretati ka Evropskoj uniji i NATO-u zavisi od spremnosti za konstantni dijalog unutar BiH", kazao je Špirić, izražavajući zadovoljstvo što je BiH iz faze u kojoj je koristila usluge mirovnih misija prešla u fazu u kojoj aktivno učestvuje u njima.

Eikenberiji je informiran da je Vijeće ministara BiH u septembru 2007. godine formiralo NATO-koordinacijski tim, zadužen da koordinira sve međuresorne aktivnosti u vezi s realizacijom obaveza BiH koje proizilaze iz njenog učešća u NATO programu „Partnerstvo za mir", kao i u vezi s prijemom u punopravno članstvo u NATO-a.

Špirić je naglaiso da je Vijeće ministara BiH jučer usvojilo Inicijalni dokument za Intenzivirani dijalog između BiH i NATO-a, što predstavlja prvi korak u provođenju tog programa.

Prijedlog inicijalnog dokumenta je izradio NATO-koordinacijski tim Vijeća ministara BiH. Taj dokument izrađen je na osnovu studije NATO-a o proširenju i sadrži četiri tematska poglavlja: politička i ekonomska pitanja, odbrambena pitanja, pitanja resursa i bezbjednosna pitanja.

Zamjenik predsjedavajućeg vojnog komiteta NATO-a čestitao je na ostvarenim rezultatima u BiH, naročito u reformi odbrane, i kazao da će NATO nastaviti pružati pomoć BiH.

Sastanku je prisustvovao i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu generalmajor Richard Whiteman.