BiH
0

Špirić primio delegaciju australijskih senatora

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu delegaciju australijskih senatora, predvođenu predsjednikom Senata Australije Johnom Hoggom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio je za prihvat velikog broja građana BiH koji su, bježeći od rata, utočište našli u Australiji.

Naglasio je interes Bosne i Hercegovine za razvojem bilateralnih odnosa s Australijom koji bi trebalo da se bazira na unaprjeđenju političke i privredne saradnje te privlačenju australijskih investicija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima saradnje na multilateralnom planu. Konstatujući napredak koji je ostvaren u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, australijski senatori su se informirali o situaciji u BiH u svjetlu njenog daljeg približavanja evroatlantskim strukturama.

Predsjedavajući Špirić istakao je da su vanjskopolitički prioriteti BiH približavanje i potpuno integriranje u EU i NATO, razvoj regionalne saradnje, kao i privredne saradnje sa susjednim državama i zemljama članicama EU.

Rekao je da je 2008. bila uspješna godina, imajući u vidu potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima s EU, dobijanje status intenzivnog dijaloga s NATO-om, kao i uspješne pregovore sa Svjetskom trgovinskom organizacijom i očuvanje makroekonomske stabilnosti.

Naglasio je da je BiH jedina zemlja koja je paralelno vodila tri kompleksna procesa - obnova ratom razorene zemlje i izgradnja unutrašnjeg povjerenja; privatizacija i tranzicija i evroatlantsko integriranje.

Predsjedavajući Špirić istakao je da su ovo složeni procesi koji zahtijevaju pojačani unutrašnji dijalog.

"Ocijenio je da je Bosni i Hercegovini potrebna evolucija političkog sistema, a da oni koji misle da su moguće revolucionarne promjene stvaraju ambijent za novu krizu", navodi se.