BiH
0

Špirić primio ambasadore Irana i Pakistana

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić primio je danas u oproštajne posjete ambasadora Irana Muhamada Rezu Zadeha, ambasadorku Pakistana Širin Moiz i specijalnog predstavnika generalnog sekretara Savjeta Evrope (SE) Tima Kartrajta.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio da je ekonomska i kulturna saradnja BiH i Irana uznapredovala zahvaljujući u velikoj mjeri angažiranju iranskog ambasadora Zadeha. Predsjedavajući Savjeta ministara je ocijenio da postoji još dosta prostora za proširenje te saradnje.

Ambasadorka Pakistana je zahvalila predsjedavajućem Špiriću na angažiranju prilikom posjete pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa Bosni i Hercegovini. Ambasadorka Moiz je naglasila da je Nikola Špirić jedan od vođa zahvaljujući kojim se BiH kreće naprijed.

Predsjedavajući Špirić je rekao da će učiniti sve da u ovoj zemlji pobijedi zajedništvo, koje je jedina formula koja garantuje uspjeh Bosni i Hercegovini.

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Savjeta Evrope Timom Kartrajtom predsjedavajući Špirić je izrazio nadu da će BiH u ovoj godini zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

„BiH može biti moderna zemlja, u kojoj će svi građani živjeti u tolerantnoj atmosferi i biti primjer suživota u Evropi“, rekao je predsjedavajući Špirić.

Tim Kartrajt je pozvao BiH da koristi resurs kakav je članstvo u Savjetu Evrope.

„Članstvo u SE je živi dokaz da je BiH član evropske porodice“, naglasio je Kartrajt, uz napomenu da je reforma policije „ključ koji će otključati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“.