BiH
0

Špirić: Prihvatiću samo novi mandat s novim ovlaštenjima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić izjavio je danas obraćajući se Narodnoj skupštini RS-a da ukoliko bude promjene odluke visokog predstavnika u BiH od 19. oktobra onda se može razmišljati da on od Predsjedništva BiH prihvati novi mandat s novim ovlaštenjima koji garantuju uspjeh BiH i njenih entiteta na putu ka evroatlantskim integracijama.

Najavio je da će se odazvati na razgovor u Predsjedništvu BiH kada dobije poziv da bi obrazložio razlog ostavke koja je uslijedila nakon odluke visokog predstavnika u BiH od 19. oktobra koja znači dalje razvlašćivanje Vijeća ministara BiH i njega lično.

"Ne bi to bio nikakav problem za mene da ta odluka nije antiustavna i antidejtonska i proizvela je negodovanje pola BiH“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić i dodao da svaka odluka koja izazove negodovanje bilo kojeg naroda nije dobra.

Očekivao je od Vijeća za implementaciju mira u BiH da će pokušati da koriguje odluku visokog predstavnika, jer je to njemu bio jedini izlaz, "jer niko nije bezgrešan", a ukoliko su Lajčakove namjere o nametanju odluke bile dobre.

"Sada s pravom sumnjam u ispravnost tih namjera“ dodao je on.

Špirić je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine BiH na posebnoj sjednici u Banjoj Luci naveo i da njegovo ponašanje nema veze sa zvaničnim Beogradom, niti kako je rekao Rusijom te poručio onima koji tako misle da su u zabludi.

Pozvao je sve političke faktore u BiH da pokušaju da razgovaraju, navodeći da još uvijek, nažalost, traju tajni razgovori pojedinaca u BiH s OHR-om i Lajčakom lično.

"Nisam mogao preći ni preko ponižavanja i potcjenjivanja institucije koju sam vodio i preko ličnog potcjenjivanja jer već 19 dana ne postoji komunikacija između mene i visokog predstavnika, što samo po sebi govori o složenosti situacije u BiH“, kazao je Špirić.

Nakon Špirića Narodnoj skupštini obratio se i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić, nakon čijeg izlaganja je prekinuta sjednica, a nastavak zakazan za 17.00 sati.