BiH
0

Špirić predložio Sanaderu zajednički obilazak požarišta na granici BiH i Hrvatske

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić odgovorio je na pismo predsjednika Vlade R Hrvatske Ive Sanadera u kojem mu zahvaljuje što s njim dijeli zabrinutost zbog brojnih šumskih požara koji haraju na jugu Hrvatske i BiH.

"Posrijedi je uistinu teška katastrofa koja nam je nanijela neprocjenjivu i višestruku štetu. Sve što se dogodilo mora nam biti dobra lekcija i sasvim je prirodno da samokritički pogledamo stvarnosti u oči, ali i da budemo spremni da sljedeći put naša zajednička akcija bude efikasnija", navodi Špirić u pismu.

Mi u Bosni i Hercegovini, ističe Špirić, moramo razmišljati kako da ljudski i materijalno budemo mnogo spremniji i opremljeniji.

"U ovim trenucima moramo misliti na sve koji, s obje strane, požrtvovano i danonoćno učestvuju u sprječavanju onoga što se može spriječiti. Njima moramo odati posebno priznanje i javno im zahvaliti. Prilika je ovo da zahvalim za pomoć koju je Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini u gašenju požara na našoj teritoriji. U potpunosti se slažem s Vama da je potrebno učiniti više na koordinaciji svih naših budućih akcija", navodi Špirić.

Na tom planu naš sporazum o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa, potpisan juna 2001. godine, predstavlja, ističe Špirić, dobru osnovu za razvoj bilateralne saradnje u toj oblasti.

"Koristim se ovom prilikom da Vam izrazim svoju spremnost i otvorenost za bilo koji vid saradnje. Već sam zatražio konkretne pokazatelje s tačnim brojem i vrstom aktivnosti koje su preduzeli nadležni organi u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležne entitetske institucije i bit će mi zadovoljstvo proslijediti vam rezultate čim ih dobijem. Bit ću Vam naročito zahvalan da mi pošaljete identične relevantne informacije s hrvatske strane", ističe u pismu Špirić.

"Predlažem da prvi sastanak naših predstavnika bude održan do kraja ove sedmice, u petak ili u subotu. Najbolji način da ponovo manifestujemo zajedničku spremnost za saradnju bio bi naš zajednički obilazak postradalih i ugroženih područja tokom naredne sedmice, navodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u pismu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.