BiH
0

Špirić pred Vijećem sigurnosti UN-a o reformi policije i ustavnim promjenama u BiH

FENA
Predsjedavajući VMBiH Nikola Spirić otputovao je danas u Njujork, gdje će u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN-a govoriti o napretku koji je u BiH postignut i poteškoćama u realizaciji najvažnijih programskih ciljeva njegovog kabineta: reforme policije i ustava, ekonomske reforme, nastavak reforme odbrane i intenziviranje saradnje s Haškim tribunalom.

Predsjedavajući Vijeća ministara naglasit će da u državi kakva je BiH dijalog mora biti trajna kategorija i da je osnovni problem to što ga nema dovoljno i što traje samo kada ga iniciraju predstavnici međunarodne zajednice. Osvrnuće se i na ulogu međunarodne zajednice u BiH, koja je uradila veoma mnogo u našoj zemlji, ali je stvorila preveliku dozu zavisnosti kod domaćih političara.

Predsjedavajući Špirić će posebno istaći da je slabljenje nacionalizma i eliminacija radikalizma ono što je najvažnije za BiH i njene građane. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić će se u Njujorku sresti i s aktuelnim predsjednikom Vijeća sigurnosti, američkim ambasadorom pri UN-u Zalmaiom Kalidžatom, te ambasadorom Ruske Federacije pri UN-u Vitalijem Čurkinom i ambasadorom Njemačke pri UN-u Tomasom Matušekom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.