Istanbul
0

Špirić pozvao turske privrednike da investiraju u BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Istanbulu sa predsjednikom Udruženja komora i berzi Republike Turske Rifatom Hisarčikogluom o modalitetima unapređenja ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Predsjedavajući Špirić je rekao da ima mnogo prostora za razvijanje privredne saradnje između BiH i Turske.

Špirić je konstatovao da se mnogo priča o saradnji, ali da je činjenica da je Turska tek na 9. mjestu po osnovu stranih investicija. Špirić je zamolio predsjednika Udruženja da ohrabri turske investitore da ulažu u BiH, rekavši da vlasti BiH čine sve kako bi bile uklonjene administrativne barijere, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Hisarčikoglu je istakao da je glavni cilj Udruženja povećanje obima privrednih aktivnosti između BiH i Turske, jer je sadašnja saradnja ispod nivoa potencijala. On je informisao Špirića o planovima za organizaciju ekonomskog samita, koji će biti održan od 17. do 19. decembra, naglasivši da se pridaje veliki značaj učešću BiH na ovom skupu.

Predsjedavajući Špirić je potvrdio da će delegacija BiH učestvovati na ovom samitu. On se založio za intenzivnije kontakte između bosanskohercegovačkih i međunarodnih privrednih subjekata.

O mogućnostima investiranja u resurse BiH predsjedavajući Savjeta ministara razgovarao je i sa predsjednikom Mramara grupacije Akanom Suverom i eminentnim privrednicima iz Turske.

Predsjedavajući Špirić je pozvao turske privrednike da investiraju u BiH, predočavajući potencijale BiH u energetici, saobraćajnoj infrastrukturi, turizmu i drugim oblastima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je, takođe, prisustvovao otvaranju plenarnog zasjedanja Svjetske banke.