BiH
0

Špirić: Pozicija OHR-a u koliziji s evropskim putem BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je danas da su međunarodna zajednica i Ured visokog predstavnika (OHR) učinili dosta dobrih stvari u BiH, ali da je pozicija OHR-a u koliziji s evropskim putem BiH.
  • Kada BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA), naspram Brisela mora postojati kredibilna vlast u BiH, rekao je Špirić novinarima u Sarajevu, upitan kada će doći do promjene mandata OHR-a u BiH i kada će vlasti u potpunosti preuzeti odgovornost za vlastitu zemlju.

Špirić je ustvrdio da je pristalica toga da vlasti predano rade na ispunjavanju potrebnih obaveza koji su određeni zaključcima Vijeća za implementaciju mira da bi došlo do tranzicije OHR-a.

  • Potrebno je raditi na ispunjavanju obaveza da bismo došli do konstatacije da je BiH razvila demokratske kapacitete koji mogu biti sigurnost da ponesu izazove koji proističu iz evroatlantskog puta, konstatirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je mišljenja da je za BiH od velikog interesa da čim prije dođe u tu situaciju, kao i da ne bi bilo dobro, kada ispuni ove, naša zemlja dobije i neke dodatne uvjete.