{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić posjetio "Jad Vašem"

S
13.6.2010. u 14:39
0
2
Špirić posjetio "Jad Vašem"
0
Špirić posjetio "Jad Vašem"
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić posjetio je danas Memorijalni centar za žrtve holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu.
U saopštenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da se Špirić poklonio svim nevinim žrtvama i položio cvijeće u šatoru sjećanja, a poseban buket cvijeća položio je za žrtve Jasenovca.

Sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH u posjeti "Jad Vašemu" bio je i njegov zamjenik, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Memorijani centar "Jad Vašem" u Jerusalimu najpoznatiji je muzej koji čuva uspomenu na žrtve genocida, odnosno holokausta.

Osnovan je 1953. godine na osnovu odredaba zakona izglasanog u izraelskoj skupštini - Knesetu.

Od samog osnivanja, ovom centru je povjereno dokumentovanje istorije jevrejskog naroda za vrijeme holokausta, uz očuvanje sjećanja i svjedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasljeđa holokausta novim generacijama putem arhiva, biblioteke, škole, muzeja i priznanja "Pravednik među narodima".

Memorijalni centar smješten je na Har Hazikaronu, Brdu sećanja u Jerusalimu i predstavlja veliki kompleks sa stazama oivičenim drvoredima koje vode do muzeja, izložbenih prostora, arhiva, spomenika, skulptura i spomen-obilježja.

U okviru Memorijalnog centra "Jad Vašim" 15. marta 2005. godine otvoren je istorijski muzej holokausta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: