BiH
0

Špirić poručio Ceriću da ne brine za evropski put BiH

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić poručio je poglavaru Islamske zajednice u BiH Mustafi Ceriću da ne treba da se brine za evropski put BiH.

"Mi zajednički treba da gradimo evropski put, a ne da Islamska vjerska zajednica BiH bude lider tog našeg, zajedničkog puta. Ako, prema reisovim riječima, muslimani spavaju, ostali narodi u BiH su budni", rekao je Špirić Srni.

Špirić je dodao da Cerićeva izjava da se muslimani u BiH i Evropi bude, "govori da on ima jak opijat, pa ih čas uspava, čas budi". 

"On bi želio da kada se probude, shvate da se državom upravlja iz Islamske vjerske zajednice. To i jeste problem BiH", naglasio je Špirić.  

On smatra da pravljenje paralela između BiH i Turske na evropskom putu otvara nov pogled na budućnost BiH i njen evroatlantski put. 

"Budemo li čekali Tursku po nalogu reisa Cerića, nećemo u narednih 50 godina uću i EU. To je poruka ostalima u BiH da shvate u kakvom ambijentu možemo da živimo ukoliko se ne priključimo EU", upozorio je Špirić.  

Reis Islamske zajednice Mustafa Cerić ocijenio je u Istanbulu da je ovo "vrijeme bošnjačkog i bosanskog buđenja" uprkos pritiscima sa svih strana, pa i iz Brisela da muslimani nisu vrijedni povjerenja kada je riječ o slobodi kretanja.