Halid Genjac
0

'Špirić pokušava naplatiti svoju dobru volju'

Sarajevo-x.com
Halid Genjac
Halid Genjac
Stranka demokratske akcije obratit će se visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te zatražiti od njega da otkloni blokadu imenovanja ministra sigurnosti u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Sarajevo-x.com Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i poslanik u državnom parlamentu.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić odbio je proslijediti zahtjev za imenovanje Sadika Ahmetovića na funkciju državnog ministra sigurnosti sve dok se ne imenuju direktori Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencija za komunikacije.

Genjac je još jednom napomenuo da predsjedavajući Špirić krši zakon, koji nalaže da se dva dana nakon provjere kandidata dostavi zahtjev o imenovanju. Iako je od provjere prošlo već deset dana, Špirić insistira na imenovanju direktora agencija, jer to 'od njega zahtijeva Brisel'.

"Njegovo osporavanje imenovanja ministra sigurnosti i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara nema nikakvog uporišta u zakonu. Koji su njegovi razlozi, možemo samo nagađati. Pretpostavljam da je ovo nastojanje da se njegova volja kod imenovanja ministra dodatno naplati ustupcima kod imenovanja direktora agencija“, smatra Genjac.

On navodi da je važno što prije imenovati direktore tri agencije, kojima je mandat davno istekao, ali da se to može uraditi tek poslije imenovanja ministra sigurnosti.

SDA je ranije objavila da je spremna da povuče svoje kadrove iz Vijeća ministara, kao krajnju varijantu, ukoliko predsjedavajući Špirić nastavi sa blokadom. No, Špirić je s druge strane poručio da nema imenovanja Ahmetovića prije imenovanja direktora te 'ako neko hoće zbog toga da se povuče iz ove institucije, može to učiniti kad god hoće'.

"To je političko siledžijstvo Nikole Špirića koji mora shvatiti da Vijeće ministara nije njegovo privatno vlasništvo“, prokomentarisao je Genjac.

Iz SDA navode da će obavijestiti Valentina Inzka o kršenju implementacije mirovnog sporazuma i zavisno od njegove odluke, poduzimat će naredne mjere.

Komentar Nikole Špirića nismo uspjeli dobiti.