BiH
0

Špirić: OHR je potrošena formula

FENA
Ostvareni uspjesi u Bosni i Hercegovini najbolji su argumenti protiv OHR-a, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić odgovarajući na pitanje RDW-a zbog čega se prošle sedmice u sjedištu UN-a u New Yorku ponovo zalagao za zatvaranje Ureda OHR-a ako mu je poznato da EU o ovom pitanju ima drugačije mišljenje.

"Uvjeren sam da je model vladanja Bosnom i Hercegovinom uz pomoć bonskih ovlasti potrošena formula za zadatke koji su pred nama. Ipak, prije donošenja konačne odluke o zatvaranju OHR-a trebalo bi vrlo ozbiljno i zrelo procijeniti da li su domaće institucije dovoljno razvijene da bi mogle preuzeti na sebe nove izazove ili nisu. Umjesto takve studijske analize naših sposobnosti, ponovo se otvorila rasprava koja nije u interesu BiH o tobožnjim prijateljima i neprijateljima OHR-a, što je smiješno", rekao je Špirić i dodao:

"Međunarodna zajednica je uradila mnogo dobrih stvari u BiH, ali nije ni bezgrešna. Naprosto je došlo vrijeme da se potraže novi modeli koji će dozvoliti Bosni i Hercegovini da proživi fazu otrežnjenja, jer nisam nikada čuo za priču po kojoj su djeca, nakon smrti roditelja, donijela odluku da zapale kuću u kojoj su rođena“, izjavio je Špirić.

U povodu nesporazuma s ministrom sigurnosti Tarikom Sadovićem o tome ko bi trebalo da predvodi bh. delegaciju na otvaranju viznog dijaloga, ovog ponedjeljka u Bruxellesu, predsjedavjući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izrazio je "žaljenje što je do nesporazuma došlo“ i ustvrdio da takvom nesporazumu s ministrom Sadovićem "nijednim svojim potezom“ nije doprinio.

"Bojim se da već predugo plaćamo cijenu nerazumijevanja suštine i da neku vrstu iracionalne histerije pokušavamo i dalje iznositi iz Bosne i Hercegovine, što nije dobro za našu zemlju. Mislim da se radi o kvalitetu i dobiti za svaku državu kada joj se pruži prilika da je u Bruxellesu, na poziv Evropske komisije, predstavlja premijer. Od mene bi bilo krajnje neodgovorno kada bih na takav poziv odgovorio odbijenicom. Uvjeren sam da Bruxelles vrijedi uvažavati, ali to ne znači i omalovažavati bilo čiju funkciju unutar BiH. Takve zamke i nesporazume morali bismo svi što prije prevaldati u interesu viših ciljeva. Uvjeren sam da ćemo ove sedmice napraviti dobar posao za građane BiH i to je ono što bi trebalo biti i najbitinije“, izjavio je za RDW predsjedavajući vijeća ministara BiH Nikola Špirić.