{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić: Neistine na račun države BiH iz RAK-a

F
15.5.2008. u 15:07
0
0
Špirić: Neistine na račun države BiH iz RAK-a
0
Špirić: Neistine na račun države BiH iz RAK-a
Vijeće ministara BiH nije danas usvojilo izvještaj s 10. sastanka RPM-a (praćenje procesa reformi) zbog netačnih tvrdnji iznesenih uime Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je nakon današnje sjednice da se u tom dijelu na najgori način kvalificira ponašanje institucija vlasti BiH, prije svega Vijeća ministara BiH vezano za izbor direktora RAK-a.

- To nam se vraća kao bumerang kroz zaključke evropskih institucija, kazao je Špirić.

Direkcija za evropske integracije je zadužena da napiše odgovor Evropskoj komisiji i iznese koje su netačne tvrdnje te da se pokrene inicijativa za utvrđivanje odgovornosti potpredsjednika Savjeta RAK-a Mahira Hadžiahmetovića.

- On je išao s izvještajem uime RAK-a, gdje je rekao da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da bi za direktora RAK-a trebalo da bude izabran neko s nacionalnim predznakom bez uvažavanja zakonom utvrđenih normi. To nam se pojavljuje u svim izvještajima. To naprosto nije tačno. Vijeće ministara je tražilo da konkursna procedura bude transparentna i da dobijemo listu onih koji su konkurirali da bismo izabrali najboljeg, kazao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je poručio da oni koji na ovakav način daju "doprinos" BiH to ne čine.

- Nemamo ništa protiv da se prenose originalni stavovi institucija BiH, ali ovo je najgori mogući put za BiH, kazao je Špirić.

Budući da je Hadžiahmetović istovremeno s funkcijom u RAK-u obavljao visoke dužnosti u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, naftnoj kompaniji Petrol za BiH i još nekim organizacijama, Špirić je kazao da postoje institucije koje se trebaju baviti sukobom interesa.

- Nije dobro da se takve stvari dešavaju. Ono na čemu insistiram je da se BiH izgrađuje kao pravna država. To nije nacionalno pitanje, to je pitanje koje je u interesu za sve, rekao je Špirić.

On postavlja pitanje kakva je pravna sigurnost građana ukoliko se zakoni budu odnosili samo za pojedine, jer ovo nije jedinstven primjer.

- Ali ono protiv čega sam jeste iznošenje neistina pred institucijama koje ocjenjuju BiH na evroatlantskom putu. Onaj ko prima plaću od države ne smije da iznosi neistine o toj državi zbog kojih svi imamo sankcije, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: