Dom naroda BiH
63

Špirić nakon odluke da ne razmatraju smanjenje PDV-a i akciza: Tim zakonima je rok istekao

S. Š. U.
Predsjedavajući Doma naroda BiH skinuo sa dnevnog reda sjednice zakone o akcizama i PDV-u (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda BiH skinuo sa dnevnog reda sjednice zakone o akcizama i PDV-u (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić (SNSD) komentirao je skidanje sa dnevnog reda tog doma izmjene Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama.

Nakon današnje sjednice Doma naroda, Špirić je kazao kako izmjene predloženih zakona nisu dobro pripremljene te da će biti na dnevnom redu ukoliko se prijedlozi poprave.

"Dva zakona da se proslijede na razmatranje Vijeću ministara, pa da vidimo šta to znači da stanovišta stabilnosti entitetskih budžeta. Očekujemo da ćemo u narednim danima usvojiti buždet BiH i sasvim je logično da se ide sa računicom da li će to ugroziti finansijsku stabilnost", istakao je.

Tvrdi da je glasanje u Domu naroda potvrdilo da je donesena racionalna odluka.

"Ono što ja znam, je da je rok izmjene i dopuna Zakona PDV-u 31.12.2022. godine. Šta bismo dobili da smo usvojili zakone čiji je rok istekao. Nekad nas inicijative zastupnika dovode u apsurdnu situaciju", poručio je.

Komentirao je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Predstavnički dom.

"Plate i naknade su također dio neke kampanje koju ne razumijem i sasvim je logično da sve te zakone vratimo resornom ministarstvu i Vijeću ministara da idu sa novim zakonima, jer je to sistemski zakon, a pojedinačni pokušaji samo prave destrukciju u zakonu. Igranjem sa novcem i dozu populizma treba smanjiti na najmanji mogući nivo", zaključio je.