BiH
0

Špirić: Nadam se da su svi izvukli pouku

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je večeras u Banjoj Luci da je pravo medija da koriste demokratske strandarde i pravo na slobodu izjašnjavanja, ali je i pravo svih onih koji konzumiraju te informacije, da ukoliko misle da one izlaze izvan demokratskih standarda da iskoriste zakonske mogućnosti.

Špirić je nakon razgovora sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Milosem Harasztiem, istaknuo da je razgovarano o dostignutim demokratskim standardima i slobodi medija u BiH u vezi sa situacijom koja je bila vezana za odluku Vlade RS-a i njen odnos prema novinarima BHT 1.

Predsjedavajući Špirić se nada da su svi u BiH izvukli pouke i da se svi moraju kretati u skladu sa zakonima u BiH.

„Ja se nadam da je pouku izvukla i Vlada RS-a, a da su mediji na koje se to odnosilo, također, izvukli pouku da tih slučajeva u cilju ugleda naše zemlje i ocjene OSCE-a više neće biti“, kazao je Špirić.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija je naglasio da se današnji razgovori koje je imao u Banjoj Luci mogu sumirati u to, da u jednom demokratskom društvu Vlada ni u kojem trenutku, bez obzira na koliko kratak rok, ne može odlučiti da bojkotuje medije.

„Ovo ne govirim kako bi bili dovoljno naivni da će neki mediji, nekada biti u potpunosti savršeni u svom radu, ali u demokratskim zemljama, a BiH jeste takva, postoje zakonom predviđene mjere i koraci u kojima se mogu ispraviti greške do kojih je došlo zbog neprofesionalnog odnosa u radu“, kazao je Haraszti.

Haraszti je naglasio i da je to od pomoći i za rad medija i za javnost, kao i političare iako oni u ovom momentu ne vjeruju u to.

Poručio je da BiH ima žalbeni mehanizam „koji Vlada RS-a nikada nije ni pokušala iskoristiti“, te da vjeruje da će ga Vlada koristiti ukoliko bude u bilo kojem slučaju smatrala da to treba uraditi.

To je, također, i pitanje poštivanja zakona, jer, kako je naglasio, sve su zemlje članice OSCE-a, a BiH je jedna od njih, preuzele na sebe obavezu da poštuju autonomiju medija.