{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić: Nadam se da su svi izvukli pouku

F
6.2.2007. u 19:48
0
0
Špirić: Nadam se da su svi izvukli pouku
0
Špirić: Nadam se da su svi izvukli pouku
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je večeras u Banjoj Luci da je pravo medija da koriste demokratske strandarde i pravo na slobodu izjašnjavanja, ali je i pravo svih onih koji konzumiraju te informacije, da ukoliko misle da one izlaze izvan demokratskih standarda da iskoriste zakonske mogućnosti.
Špirić je nakon razgovora sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Milosem Harasztiem, istaknuo da je razgovarano o dostignutim demokratskim standardima i slobodi medija u BiH u vezi sa situacijom koja je bila vezana za odluku Vlade RS-a i njen odnos prema novinarima BHT 1.

Predsjedavajući Špirić se nada da su svi u BiH izvukli pouke i da se svi moraju kretati u skladu sa zakonima u BiH.

„Ja se nadam da je pouku izvukla i Vlada RS-a, a da su mediji na koje se to odnosilo, također, izvukli pouku da tih slučajeva u cilju ugleda naše zemlje i ocjene OSCE-a više neće biti“, kazao je Špirić.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija je naglasio da se današnji razgovori koje je imao u Banjoj Luci mogu sumirati u to, da u jednom demokratskom društvu Vlada ni u kojem trenutku, bez obzira na koliko kratak rok, ne može odlučiti da bojkotuje medije.

„Ovo ne govirim kako bi bili dovoljno naivni da će neki mediji, nekada biti u potpunosti savršeni u svom radu, ali u demokratskim zemljama, a BiH jeste takva, postoje zakonom predviđene mjere i koraci u kojima se mogu ispraviti greške do kojih je došlo zbog neprofesionalnog odnosa u radu“, kazao je Haraszti.

Haraszti je naglasio i da je to od pomoći i za rad medija i za javnost, kao i političare iako oni u ovom momentu ne vjeruju u to.

Poručio je da BiH ima žalbeni mehanizam „koji Vlada RS-a nikada nije ni pokušala iskoristiti“, te da vjeruje da će ga Vlada koristiti ukoliko bude u bilo kojem slučaju smatrala da to treba uraditi.

To je, također, i pitanje poštivanja zakona, jer, kako je naglasio, sve su zemlje članice OSCE-a, a BiH je jedna od njih, preuzele na sebe obavezu da poštuju autonomiju medija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: