BiH
0

Špirić na sjednici Upravnog odbora PIC-a konstatovao da je stanje u BiH značajno bolje

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić konstatovao je da je stanje u BiH sada značajno bolje u odnosu na situaciju koja je vladala u vrijeme prošlog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Obraćajući se danas, na sjednici Upravnog odbora PIC-a u Briselu, Špirić je rekao da je rad Vijeća ministara rukovođen dvjema osnovnim idejama - daljnjoj integraciji BiH u Evropsku uniju i njenom punopravnom članstvu u NATO-u.

„Bosna i Hercegovina je 4. decembra 2007. godine parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vijeće ministara je vrlo ozbiljno shvatilo obaveze koje proizilaze iz tog čina“, naveo je Špirić.

U vezi s reformom policije on je informirao Upravni odbor PIC-a da je na bazi Mostarske deklaracije o reformi policije i Akcionog plana za provođenje reforme policije, Vijeće ministara 14. februara utvrdio i u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

„Oba zakona su u prvom čitanju usvojena u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Očekujem da bi zakoni u drugom čitanju mogli biti na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 5. marta “, rekao je Špirić.

On je naglasio da je svaka reforma pitanje procesa, a ne trenutka. „Apelovao sam na sve izabrane nosioce vlasti da između idealnog zakonodavstva i daljnjih integracija izaberu ovo drugo“, dodao je Špirić.

Ocijenio je da je o pitanju daljnjih integracija potreban što širi konsenzus, ali da niko nema pravo da zaustavi procese, a BiH prokocka priliku koju joj je Brisel pružio. Izrazio je optimizam da će razum i odgovornost prevladati i oba zakona biti usvojena i u drugom čitanju.

„Apelujem i na vas da ohrabrite one političke opcije koje su izrazile nedoumice, jer je jasno da dva zakona ne predstavljaju reformu policije, ali je još jasnije da oni predstavljaju onaj prvi korak koji nam više neće dozvoliti vraćanje unazad“, poručio je Špirić.

Konstatovao je da je napredak u reformi javne uprave, što je primijećeno i u izvještaju Evropske komisije i na RPM sastanku, koji je održan u Sarajevu prošle sedmice.

„Zajednička platforma o principima i načinu provođenja Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave je potpisana u julu prošle godine. Platforma osigurava političke i operativne uslove za provođenje ove reforme“, podsjetio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema zajedničkoj platformi, svaki nivo vlasti je imenovao predstavnike za rad u nadzornim timovima po pojedinim reformskim oblastima. Formirano je ukupno sedam timova.

Špirić je naveo da je Memorandumom o razumijevanju za uspostavljanje Fonda za reformu javne uprave između donatora i izvršnih vlasti u BiH uspostavljen Fond za reformu javne uprave kao instrument finansijske podrške u njenom provođenju.

Naveo je da je Upravni odbor odobrio dva projektna prijedloga iz oblasti institucionalnih komunikacija, čime je Fond formalno postao operativan.

„Kancelarija je razvila instrumente i mehanizme za prikupljanje podataka i pripremila prvi monitoring izvještaj o napretku reforme, koji će kvartalno biti ažuriran i dostavljen Vijeću ministara BiH“, kazao je Špirić.

On je naglasio opredijeljenost i za unapređenje saradnje s Haškim tribunalom.

„Činimo sve što možemo i s tim ciljem smo na Vijeću ministara donijeli niz odluka važnih za rješavanje ovog pitanja“, istakao je Špirić. Napomenuo je da je na RPM sastanku, koji je održan u Sarajevu prošle sedmice, zaključeno da je situacija na ovom polju zadovoljavajuća.

Predsjedavajući Špirić je podvukao da osnovni programski cilj Vijeća ministara, osim daljnjeg napredovanja ka EU integracijama, jeste i punopravno članstvo u NATO-u.

„I u tom segmentu smo u prethodnom periodu činili sve što možemo. Na sjednici Vijeća ministara 14. februara 2008. godine usvojili smo Sporazum o pokretnoj vojnoj imovini, prezentacijski dokumenat IPAP-a i Zakon o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Vjerujem da će ovo biti dovoljno da se BiH približi bar za još jednu stepenicu više punopravnom članstvu u NATO-u, na samitu u Bukureštu“, naveo je Špirić.

On je informirao PIC da je Vijeće ministara BiH utvrdilo i niz drugih bitnih prijedloga zakona, kao što su Zakon o budžetu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, Zakon o lijekovima i drugim medicinskim sredstvima, Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, kao i Zakon o fiskalnom vijeću.

Kada je riječ o obrazovanju, on je naveo da je donesena Odluka o usvajanju dokumenata potrebnih za daljnje provođenje Bolonjskog procesa u BiH, Odluka o početku rada i utvrđivanju sjedišta Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, Odluka o početku rada i utvrđivanju sjedišta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i Odluka o početku rada i utvrđivanju sjedišta Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara podsjetio je i da je s entitetskim premijerima i gradonačelnikom Brčko Distrika potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim je uspostavljena Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini kao stalno i najviše savjetodavno tijelo u ovom domenu. Uspostavljanje ovog tijela i njegovo uspješno funkcioniranje dat će jači podsticaj aktivnostima svih organa, institucija i tijela u koordinaciji obrazovnog sektora u BiH.

Predsjedavajući Špirić je rekao da su u radu Vijeća ministara visoko na listi prioriteta rješavanje pitanja statusa državne imovine, privlačenja stranih investicija, razvoja ekonomije, popisa stanovništva, strategije za borbu protiv korupcije i okvirne strategije zapošljavanja.

On je konstatovao da je ovih dana veoma aktuelno pitanje budućnosti Ureda visokog predstavnika.

„U BiH se trenutno vode razne polemike u vezi s tim pitanjem, koje su stvorile jednu nerealnu, vještačku sliku da je jedna strana prijatelj OHR-a, a druga, navodno, neprijatelj OHR-a, što je apsurdno. Mislim da bi najrealnije bilo izvršiti detaljnu procjenu, sagledati šta i koliko je BiH postigla u prethodnom periodu i ocijeniti da li je zrela za sljedeću fazu. Ubijeđen sam da jeste“, stav je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

On je još jednom ponovio neophodnost stalnog unutrašnjeg dijaloga praćenog kompromisom da bi sva otvorena pitanja u BiH bila riješena.

Predsjedavajući Špirić apelovao je na PIC da podrži BiH na njenom daljnjem putu ka EU integracijama. Podsjetio je da je BiH jedina zemlja u Evropi koja je paraleno vodila tri izuzetno teška i zahtjevna procesa: obnovu ratom uništene zemlje i uspostavljanje povjerenja između, do jučer, triju zaraćenih strana; proces tranzicije i proces integracije u evroatlantske tokove.

Špirić je naglasio važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Kao što sam to već više puta rekao, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je najvažniji sporazum za BiH, koji bi trebalo da probudi sve kreativne potencijale i osigura da izađemo iz ponekad jalovih i histeričnih političkih nadmudrivanja u BiH“, zaključio je Špirić.