BiH
0

Špirić na sastanku konstituence MMF-a

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić učestvovaće danas u Jerusalemu na sastanku konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke na kome će biti raspravljano o ekonomskom razvoju u južnoj i istočnoj Evropi, finansijskoj stabilnosti i efektima svjetske ekonomske krize.

Špirić će danas razgovarati i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o unapređenju ekonomske saradnje između BiH i Izraela, te posjetiti muzej "Jad Vašem".

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH razgovarao je juče, prvog dana sastanka konstituence, sa direktorom MMF-a Dominikom Štrausom Kanom i izvršnim direktorom  Holandske konstituence za  Svjetsku banku Rudom Trefersom.

Kan je tokom susreta sa Špirićem rekao da globalni budžetski okvir za 2011. godinu nije uslov za uspješno zaključenje drugog pregleda aranžmana sa MMF-om, što znači da je to isključivo stvar domaćih institucija.

Špirić je juče rekao Srni da je ohrabren ovom izjavom direktora MMF-a i da je na Vladi i Parlamentu Federacije BiH da ispune uslove kako bi uspješno bio zaključen drugi pregled.

Ocijenivši da FBiH ima težak zadatak redukcije stečenih prava u izbornoj godini, Špirić je rekao da se uslovi moraju ispuniti, odnosno da se mora smanjiti javna potrošnja i provesti strukturalne reforme.

Ukoliko se ugrozi stendbaj aranžman, upozorio je Špirić gotovo je sigurno da će investitori zaobilaziti BiH, a to znači da će biti  smanjen kapacitet odupiranja negativnim efektima globalne ekonomsko-finansijske krize.
Tokom susreta sa direktorom Holandske konstituence za Svjetsku banku Rudom Trefersom, Špirić je zamolio za izvjesnu fleksibilnost projekata Svjetske banke, jer se oni vezuju uglavnom za stendbaj aranžman BiH.

Špirić je ocijenio da je portfelj Svjetske banke u BiH stabilan i da se odvija kroz 17 projekata u ukupnom iznosu od 466,4 miliona dolara.

"Ono što je ohrabrujuće da će stopa plasmana konačno u ovoj godini dostići ciljanih 25 odsto. Time bismo bili prva zemlja u jugoistočnoj Evropi po tom procentu, a na početku ovog mandata bili smo na začelju", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je najavio da će se u ponedjeljak, 14. juna, sastati sa Njegovom svetosti patrijarhom jerusalimskim Teofilom.