VSTV
0

Špirić na saslušanju Salihovića: Imali smo profesionalnu komunikaciju

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) u postupku protiv suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića bivši premijer Bosne i Hercegovine je kazao kako su uvijek imali komunikaciju "profesionalnu, ljudsku i u interesu države".

"Nelogično bi bilo na mjestu na kojem sam bio da nisam imao komunikaciju sa svim bitnim državnim ljudima u koje spada i tadašnji glavni tužilac", kazao je Nikola Špirić, bivši premijer BiH, naglasivši da je uvijek bio u svojstvu svjedoka, javlja BIRN - Justice Report.

Suspendovani glavni tužilac je kazao da se s tom tačkom disciplinske tužbe jednostavno pokazalo da nije postojao sukob interesa i da nije bilo neprimjerenih kontakata između Špirića i njega.

"U to vrijeme on je bio, vjerovatno, i danas u svojstvu svjedoka, jednostavno učesnik događaja. Znači nije moglo biti nikakvog neprimjerenog kontakta. Ovdje se radi o čisto političkom stampedu, pokušaju da neko dobije izbore u to vrijeme i to je bio strašan pritisak na mene da se neki ljudi procesuiraju, a za koje nemamo nikakvih ni minimalnih uslova", kazao je Salihović.

Osim Špirića, na disciplinskom ročištu je iskaz dao tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić, a trebali bi biti saslušani tužioci Eldina Biuk i Božo Mihajlović.

Postupak protiv Salihovića pokrenut je zbog disciplinske tužbe u kojoj se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem Salihović doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je suspendovan sa dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH krajem septembra prošle godine.