BiH
0

Špirić na Karamanlis institutu u Atini

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je na Karamanlis institutu za demokratiju da je evropska ideja toliko jaka da je niko u BiH ne može zaustaviti.

"Prolazićemo kroz zahtjevan period, gdje će nam biti potrebni snažna politička volja, kompromis i dijalog, ali s optimizmom vjerujem da ćemo savladati prepreke možda i brže nego što mnogi očekuju“, rekao je Špirić u obraćanju ministrima, poslanicima, predstavnicima diplomatskog kora, akademske zajednice i drugim uglednim javnim ličnostima u Atini.

Špirić je rekao da je počašćen pozivom Fondacije Karamanlis i Karamanlis instituta za demokratiju da se obrati i da vjeruje da je ovaj poziv izraz toplih osjećanja i balkanske solidarnosti koju Grci imaju prema narodima Bosne i Hercegovine.

"Posebno želim da zahvalim Kostasu Ahileasu Karamanlisu, ambasadoru Molivijatisu i ministrima Ahileasu Karamanlisu i Joanisu Varviciotisu. Svi mi u jugoistočnoj Evropi radujemo se sve izvjesnijem, ali i zahtjevnom okončanju procesa stupanja u zajednicu evropskih naroda, a inspiraciju nalazimo u djelu i naslijeđu velikog državnika Konstantina Karamanlisa.

Više od bilo koga u ovom dijelu svijeta, Karamanlis je posvetio svoj život stvaranju ujedinjene, prosperitetne, demokratske i mirne Evrope, koja je sposobna da prevaziđe prošlost i da definiše svoju budućnost za dobrobit evropskih naroda i svjetskog mira i stabilnosti.

Zahvaljujući njemu, Grčka je bila prva zemlja jugoistočne Evrope koja se još 1981. priključila Evropskoj uniji. Bio je to trenutak kada je proces koji je mnogo ranije počeo doživio svoj vrhunac. Deset godina nakon njegove smrti, pravedno je reći da je novija evropska istorija potvrdila vrijednosti Karamanlisovih ideja i inicijativa, a da izučavanje njegovog naslijeđa predstavlja neiscrpan izvor inspiracije za nove generacije“, poručio je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je istaknuo da dolazi iz zemlje koja je u prošlosti bila tema svih udarnih vijesti, a sada sve izvjesnije zauzima mjesto u Evropi koje joj s pravom pripada. Podsjetio je da se u BiH od 1992. do 1995. godine desio nesretni ratni sukob, koji je uz angažman međunarodne zajednice zaustavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Namjerno upotrebljavam izraz nesretni ratni sukob koju su kreatori Dejtonskog mirovnog sporazuma upisali u taj dokument. Takva definicija, koja izbjegava riječ agresija ili građanski rat, zapravo stvara prostor da lakše i hrabrije iskoračimo iz neslavne i nesretne prošlosti koju ne možemo mijenjati i uđemo u budućnost koja znači suživot, toleranciju, pomirenje i praštanje kao garanciju definitivnog uspjeha moje zemlje“, naglasio je Špirić.

Konstatovao je da je od 1995. do danas BiH uspješno savladala mnoge prepreke, suočila se s mnogim izazovima i provela s većim ili manjim uspjehom mnoge reforme.

"Usudio bih se reći da smo napravili veliki pomak koji se mnogima činio nemogućim pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je BiH jedina zemlja u Evropi koja je paralelno vodila tri teška i zahtjevna procesa: obnova ratom uništene zemlje i uspostavljanje povjerenja između, do juče, tri zaraćene strane; proces tranzicije i proces integracije u evroatlantske tokove“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je predočio da nema oblasti u BiH koja nije reformirana ili nije zahvaćena reformama.

"Tako smo, naprimjer, uspješno proveli reformu odbrane, obavještajnog sektora, poreskog sistema, reformisali smo sektor pravosuđa i počeli sa procesuiranjem osoba osumnjičenih za ratne zločine u okviru BiH pravosuđa; uspješno provodimo reformu obrazovanja kao i reformu javne uprave“, naveo je Špirić.

Ocijenio je da je BiH postigla veliki napredak i u sferi ekonomije. Dodao je da iako se ne može govoriti o dobroj ekonomiji sasvim sigurno se može govoriti o ekonomiji koja je na dobrom putu. U 2007. godini je zabilježen stabilan rast bruto društvenog proizvoda, što se realno očekuje i u 2008. i 2009. Prošla godina je također bila godina u kojoj su zabilježena rekordna strana ulaganja.

Špirić je zaključio da je navedeni napredak Evropska unija nagradila odlukom o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan 26. juna u Luksemburgu.

Ovom prilikom naglasio je zadovoljstvo što je njegova prva zvanična bilateralna posjeta nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju upravo posjeta prijateljskoj Grčkoj.

"Simbolika je velika, jer je upravo u prijateljskoj Grčkoj, odnosno u Solunu u isto ovo vrijeme 2003. proces stabilizacije i pridruživanja potvrđen kao politika Evropske unije prema zapadnom Balkanu. Neizmjerno sam sretan što je BiH postala dijelom tog procesa što je i potvrđeno potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, istaknuo je Špirić.

Dodao je da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju veliki čin za BiH jer taj sporazum smatra najvažnijim dokumentom za BiH poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Za mene je potpis konačna potvrda evropske perspektive BiH i otvorena vrata za prosperitetnu budućnost. BiH u kulturnom i geografskom smislu pripada Evropi. Ukoliko želimo da i formalno postanemo njen dio, moraćemo udvostručiti naše napore kako bismo s uspjehom savladali sve one izazove koje su savladale i sve zemlje sadašnje članice Evropske unije“, kazao je predsjedavajući Špirić.

Konstatovao je da je velika sreća BiH što može iskoristiti lekcije koje su već naučene u procesu evropskog povezivanja.

"Uvjeren sam da ćemo uspjeti i prije nego što se očekuje, ukoliko se opredijelimo za put dijaloga i kompromisa, ukoliko se naučimo međusobno uvažavati, baš kao što to rade i zemlje članice Evropske unije. Za održiva rješenja i dalji napredak BiH je prvenstv?no potrebna strpljivost, izgradnja unutrašnjeg povjerenja i ravnopravnost njenih građana", kazao je Špirić.

Osim toga, dodao je, evropska ideja mora biti vlasništvo svih njenih građana i ona mora biti prisutna u svim porama naših života jer upravo evropska ideja predstavlja srećno ostvarenje najviših humanih i civilizacijskih tekovina našeg kontinenta.

"Evropska ideja nema alternative. Sa zadovoljstvom konstatujem da je iz današnje perspektive uspjeh te ideje očigledan. Molim vas, naše provjerene i dokazane prijatelje, da nas u tome podržite“, zaključio je predsjedavajući Špirić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.