Senad Šepić tvrdi
0

'Špirić koči državljanstva za Skoku, Williamsa, Rovčanina'

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
Vijeće ministara BiH već godinu dana na svojim sjednicama nije razmatralo primanje u državljanstvo BiH osoba od posebnog značaja, a glavni krivac je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, ocijenio je u razgovoru za Fenu zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.
  • To je zaista sramotno. Očito su prevladali sitni politički motivi, a glavni krivac je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić - kazao je Šepić.

Naveo je da je još početkom 2008. godine bilo spremno petnaestak predmeta po članu 13 Zakona o državljanstvu BiH koji tretira osobe od posebnog značaja za državu i tada je javnost najviše bila zainteresirana za slučaj rukometaša Bojana Skoke, zatim košarkasa Lanca Williamsa, fudbalera Damira Rovčanina, glumca Albana Ukaja i drugih.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je tada bilo uradilo svu zakonom predviđenu proceduru, međutim predsjedavajući Špirić je tada "izmislio" razlog da spomenute predmete ne stavi na dnevni red Vijeća ministara te je tražio izmjene i dopune Pravilnika o dodjeli državljanstva po članu 13, kaže Šepić.

Po "starom" pravilniku je, između ostalih, državljanstvo BiH dobio fudbaler Miralem Pjanić.

  • Sjetite se koliko je bilo opstrukcije i u tom slučaju i naših napora da jedan od najboljih mladih igrača Evrope bude državaljanin BiH, te da može igrati za reprezentaciju ove zemlje. A vidimo danas šta jedan Pjanić znači za Bosnu i Hercegovinu. Dakle, pravilnik, ovakav ili onakav, nije nikakav stvarni razlog, nego pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa stvarnih motiva, a to su sigurno antidržavni i neracionalni potezi aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - kazao je Šepić.

Međutim, naveo je on, ubrzo je eliminiran i taj tobožnji razlog.

  • Ima nekoliko mjeseci od kada je izmijenjeni pravilnik na snazi, a Ministarstvo civilnih poslova BiH je po novom pravilniku pripremilo trideset predmeta i uputilo u proceduru, no Špirić i dalje ove predmete ne stavlja na dnevni red. Razlozi su očito isti kao i ranije: ne postoji nikakvo drugo objašnjene nego da predsjedavajući ima neke druge interese u odnosu na interese javnosti i države u cjelini. Podsjećam da je Špirić pravdao nedavanje državljanstva osobama od posebne koristi tobože zbog nepostojanja kriterija, no to su šuplje priče. Ovdje se radi o ljudima od posebnog značaja za našu zemlju, a ne kriminalcima koji su zbog propusta u CIPS sistemu dobijali državljanstvo BiH, a o kojima Špirić nikada nije progovorio - rekao je Šepić.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH naglašava da je urgirao i ranije nekoliko puta i pismeno i imao obećanja. Zato apelira i na ministra Novića, kojeg također, posebno u zadnje vrijeme, smatra odgovornim što se ovo pitanje ne rješava, jer on kao resorni ministar treba insistirati da tačke iz njegovog ministarstva budu pravovremeno tretirane na sjednicama, a i na predsjedavajućeg Špirića da ove predmete stave na dnevni red, jer čekaju više od godinu dana da se o njima uopće raspravlja.

  • Naravno, i on kao i ostali članovi Vijeća imaju pravo da dignu ruku za ili protiv, ali nema niko pravo da zloupotrebljava svoju poziciju i opstruira i koči razvoj i napredak ove zemlje. Špirić će, očito je, u smislu opstrukcije i srozavanja pozicije koju obnaša ostati neprevaziđen, ali ubrzo će i takve političare vrijeme pregaziti. Ovakvo odugovlačenje ima za poruku da obeshrabri ljude koji mogu značiti mnogo za BiH. Mi u Ministarstvu civilnih poslova BiH imamo dnevno desetine ljudi koji se ispisuju iz državljanstva BiH jer im druge zemlje daju bolje uslove. E sad, ako istaknutim sportistima, privrednicima, kulturnim radnicima, stručnjacima ne damo priliku ni da se raspravlja o njihovom statusu, zamislite kakva je to neodgovorna politika. Vijeće ministara BiH mora voditi državotvornu politiku i sve svoje snage usredotočiti na jačanje države BiH i ja u tom pravcu vidim i deblokiranje ovog važnog pitanja - kazao je u razgovoru za Fenu zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.