{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić ignorira razvoj egzaktnih nauka

F
26.7.2009. u 11:00
0
21
Špirić ignorira razvoj egzaktnih nauka
0
Špirić ignorira razvoj egzaktnih nauka
Udruženje inženjera LIMES smatra da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ignorira razvoj egzaktnih nauka i najveće strukovno udruženje u državi i tako svojim odlukama dodatno usporava proces integracije države u EU zapostavljajući struku, a potičući nepotizam i katastrofalno ozračje za konkurentnost bh. inženjera na međunarodnoj sceni.
Iz Udruženja inženjera LIMES u protestnom pismu navode da su se odlučili oglasiti nakon što su doznali da se Udruženje nije našlo na listi sufinansiranja projekta "Razmjena znanja i tehnologija iz informatike, mašinstva i elektrotehnike na području obnovljenih izvora energije" na konkursu uime Ministarstva civilnih poslova BiH, te da je Nikola Špirić u potpisu odluka o sufinansiranju.

- Odgađanje projekata (čije će se posljedice moći procijeniti tek kasnije) koji su sad privredni reformator u EU - predsjedavajući Špirić, isključivo duguje želji vlastite administracije da se na izvjestan način neznalački revnosno potvrdi u neuhvatljivoj supstanci vremena, navodi se.

U protestnom pismo se ističe da je Udruženje unatoč oglušivanju državnih otaca "i bez banke poticaja" u ekspanziji i sve više institucija daje značaj i podršku njihovom radu i naumu da poboljšaju strukovni ambijent i s tim u vezi kvalitetniji život i bolje vrijednosti u BiH.

LIMES u pismu navodi da "okuplja stvaralački dio tehničke inteligencije i ima potrebu da protestuje zbog antistrukovnog ambijenta i naštancanih kvazistručnjaka koji su plod godinama njegovane pogrešne politike koja kreira društveni poredak u BiH".

- LIMES prati evropska i svjetska kretanja u pogledu tehničke regulative, afirmacije struke, vrednovanja znanja te se pita dokad će bh. vlasti usporavati i osporavati razvoj struke i stručnjaka, dokad će se tehničke nauke u našoj državi marginalizovati!?

S obzirom na to da se masna lova pere kroz sufinansiranje KUD-ova koji igraju i sviraju pogrešnim odlukama, naglašavamo da bi pitanje znanja i njegovog vrednovanja, za Špirića i ostale političke konkubine trebalo bi biti imperativ pri svakom sljedećem odlučivanju, navodi se u saopćenju što ga je potpisao predsjednik Udruženja Smail Omeragić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: