BiH
0

Špirić ide na važne razgovore u Tursku

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i guverner za Svjetsku banku BiH Nikola Špirić učestvovat će na godišnjim sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će početi u subotu popodne u Istanbulu, saopćeno je iz Vijeća ministara.

U Turskoj će predsjedavajući Špirić imati niz sastanaka s visokim zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija i investitorima.

Prema programu posjete, Špirić će razgovarati s izvršnom direktoricom Svjetske banke Ngozi Okonjo-Iveal i potpredsjednikom Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije Filipom Le Umom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH učestvovat će i na četvrtom "Bab" dijalogu", koji organizira predsjednik Svjetske banke Robert Zelik, a koji je posvećen ekonomskim i finansijskim dimenzijama klimatskih promjena.

Planirani su i sastanci predsjedavajućeg Špirića i holandske konstituence za Svjetsku banku Rudom Trefersom i izvršnim direktorom Holandske konstituence za Međunarodni monetarni fond Ageom Bakerom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH održat će sastanak i s prvim zamjenikom predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Varelom Frimenom i direktorom EBRD-a za jugoistočnu Evropu Piterom Rajnigerom.

Planirano je da se Špirić sastane s delegacijom Razvojne banke Vijeća Evrope, predvođene guvernerom Rafaelom Alomarom.

Programom posjete predviđeno je da Špirić razgovara s predsjednikom Mramara grupacije Akanom Suverom, kao i predsjednikom Udruženja komora i berzi Republike Turske Rifatom Hisarčikogluom.