BiH
0

Špirić i reis Cerić razgovarali o problemima vjerskih zajednica u BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH i predsjednika Međureligijskog vijeća (MRV) Mustafu ef. Cerića s kojim je razgovarao o problemima s kojima se suočavaju crkve i vjerske zajednice u BiH.

Reisu-l-ulema je Špirića informirao o zaključcima s posljednje sjednice MRV-a a koji se odnose na pet neriješih pitanja koji ometaju i utječu na adekvatan rad crkava i vjerskih zajednica: izmjena i dopuna Zakona o PDV-u koja bi riješila pitanje oporezivanja humanitarne pomoći, pravno reguliranje primjene Zakona o slobodi vjere, pitanje preuzimanja obaveza finansiranja socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika na temelju ovog zakona, problem provođenja restitucije te pitanje potpisivanja protokola između MRV-a i države BiH.

Špirić je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka izjavio da je međusobna saradnja države i crkava te vjerskih zajednica ključ rješenja svih problema i izazova.

"Usaglašeni stavovi predstavnika crkava i vjerskih zajednica o osnovnim problemima u čijem rješavanju treba da pomogne država BiH stvaraju potrebu za 'kopčom' koja će spajati MRV i državu", kazao je Špirić.

Predsjedavajući Špirić je upoznao reisa Cerića o namjeri da se 9. maja potpiše globalni sporazum s nevladinim sektorom kojim bi ovaj sektor postao partner Vijeću ministara.

"Na osnovu tog sporazuma pristupit ćemo izradi memoranduma za saradnju MRV-a i Vijeća ministara", rekao je Špirić. Dodao je da to ni u kom slučaju ne znači da će se Vijeće ministara uplitati u slobodu propovijedanja vjere niti da će se vjerske zajednice i crkve uplitati u rad Vijeća ministara. Cilj je saradnja na rješavanju gorućih problema.

Reisu-l-ulema Cerić je istakao da su neka pitanja i problemi neadekvatno riješeni te da se zajedničkim nastupom može puno toga uraditi.

"MRV je uzimajući u obzir sve okolnosti u kojima se BiH nalazi pronašao i elaborirao potencijalna rješenja koja sam prenio predsjedavajućem i za koje se nadamo da će biti primijenjeni", kazao je ef. Cerić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH je također ukazao na teškoće u primjeni Zakona o slobodi religija koji bi se ublažili donošenjem amandmana. Osnovna prepreka ispravnoj primjeni je određeni politički pritisak na vjerske zajednice i crkve.

"Pritisak proizilazi iz nedefiniranog stava države prema nama i mi pozivamo državu da nam pomogne da se oslobodimo političke manipulacije", kazao je reis Cerić.