{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić i reis Cerić razgovarali o problemima vjerskih zajednica u BiH

F
27.4.2007. u 13:18
0
0
Špirić i reis Cerić razgovarali o problemima vjerskih zajednica u BiH
0
Špirić i reis Cerić razgovarali o problemima vjerskih zajednica u BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH i predsjednika Međureligijskog vijeća (MRV) Mustafu ef. Cerića s kojim je razgovarao o problemima s kojima se suočavaju crkve i vjerske zajednice u BiH.
Reisu-l-ulema je Špirića informirao o zaključcima s posljednje sjednice MRV-a a koji se odnose na pet neriješih pitanja koji ometaju i utječu na adekvatan rad crkava i vjerskih zajednica: izmjena i dopuna Zakona o PDV-u koja bi riješila pitanje oporezivanja humanitarne pomoći, pravno reguliranje primjene Zakona o slobodi vjere, pitanje preuzimanja obaveza finansiranja socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika na temelju ovog zakona, problem provođenja restitucije te pitanje potpisivanja protokola između MRV-a i države BiH.

Špirić je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka izjavio da je međusobna saradnja države i crkava te vjerskih zajednica ključ rješenja svih problema i izazova.

"Usaglašeni stavovi predstavnika crkava i vjerskih zajednica o osnovnim problemima u čijem rješavanju treba da pomogne država BiH stvaraju potrebu za 'kopčom' koja će spajati MRV i državu", kazao je Špirić.

Predsjedavajući Špirić je upoznao reisa Cerića o namjeri da se 9. maja potpiše globalni sporazum s nevladinim sektorom kojim bi ovaj sektor postao partner Vijeću ministara.

"Na osnovu tog sporazuma pristupit ćemo izradi memoranduma za saradnju MRV-a i Vijeća ministara", rekao je Špirić. Dodao je da to ni u kom slučaju ne znači da će se Vijeće ministara uplitati u slobodu propovijedanja vjere niti da će se vjerske zajednice i crkve uplitati u rad Vijeća ministara. Cilj je saradnja na rješavanju gorućih problema.

Reisu-l-ulema Cerić je istakao da su neka pitanja i problemi neadekvatno riješeni te da se zajedničkim nastupom može puno toga uraditi.

"MRV je uzimajući u obzir sve okolnosti u kojima se BiH nalazi pronašao i elaborirao potencijalna rješenja koja sam prenio predsjedavajućem i za koje se nadamo da će biti primijenjeni", kazao je ef. Cerić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH je također ukazao na teškoće u primjeni Zakona o slobodi religija koji bi se ublažili donošenjem amandmana. Osnovna prepreka ispravnoj primjeni je određeni politički pritisak na vjerske zajednice i crkve.

"Pritisak proizilazi iz nedefiniranog stava države prema nama i mi pozivamo državu da nam pomogne da se oslobodimo političke manipulacije", kazao je reis Cerić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: