BiH
0

Špirić i Fico potpisali sporazume o ekonomskoj saradnji i zaštiti investicija između BiH i Slovačke

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i premijer Republike Slovačke Robert Fico potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovačke i Sporazum između dviju zemalja o unapređenju i zaštiti investicija.

Dvojica premijera iskazali su uvjerenje da će potpisani sporazumi omogućiti intenziviranje ekonomske saradnje između dviju zemalja, posebno na planu povećanja trgovinske razmjene, investiranja, te kreiranja zajedničkih preduzeća.

Predsjedavajući Špirić je ustvrdio da je privredna saradnja između BiH i Slovačke u usponu, ali da je obim trgovinske razmjene trenutno na štetu naše zemlje. Stoga je naglasio potrebu razvoja ove saradnje da bi se ovaj vanjskotrgovinski deficit izbalansirao.

Špirić je kazao da postoje dobri primjeri saradnje slovačkih kompanija u BiH, na bazi koje će se razvijati daljnja uspješna saradnja, posebno na planu mogućnosti kreiranja zajedničkih kompanija.

Slovački premijer, koji u zvaničnoj posjeti BiH predvodi delegaciju na visokom niovu u kojoj su i privrednici iz ove zemlje, naglasio je da između BiH i Slovačke nema otvorenih političkih pitanja te da u fokus treba staviti razvoj privredne saradnje.

Izrazio je očekivanje da će susret privrednika dviju država rezultirati tješnoj saradnji u ovoj oblasti, navodeći da postoji značajna zainteresiranost slovačkih firmi i biznismena za saradnju s bh. poslovnim ljudima.

Govoreći o saradnji u oblasti energetike, premijer Fico je konstatirao da BiH ima neiskorištene kapacitete u ovoj oblasti, za razliku od Slovačke koja mora uvoziti električnu energiju. Zato je iskazao zainteresiranost za mogućnost kreiranja zajedničkih preduzeća u ovoj oblasti.

Ipak, iskreno je preporučio iz slovačkog iskustva da "svaka pametna zemlja mora štititi svoj energetski potencijal i da neće dozvoliti ulazak stranih firmi u ovoj oblasti".

Osim danas potpisanih sporazuma, premijeri su iskazali i zajedničku opredijeljenost za kreiranje novih sporazuma za saradnju BiH i Slovačke i u brojnim drugim oblastima.

Premijer Republike Slovačke je tokom susreta s predsjedavajućim Špirićem obećao nastavak podrške njegove zemlje BiH na putu evroatlantskih integracija.

Kao zemlja koja predstavlja uspješan primjer integracije u evroatlantske strukture, premijer Fico je izrazio spremnost Slovačke da s BiH, na njenom evroatlantskom putu, podijeli svoja i pozitivna i negativna iskustva.