Kritikovao SDA
2

Špirić: Čini mi se da smo svi pristali na žabokrečinu, SNSD nije protiv saradnje s NATO-om

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić žestoko je kritikovao Stranku demokratske akcije (SDA) navodeći da se ova stranka ponaša i kao vlast i kao opozicija.

Špirić je rekao da nije komunicirao s predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem ističući da komunikaciju nije imao ni Dragan Čović. Što se tiče NATO integracija, on je rekao da Izetbegović ne treba ništa "da gata" već da učini sve da se dođe do konsenzusa.

"Pošto sam bio učesnik nekih od pregovora o formiranju vlasti, stičem utisak da do podne govore jedno, a od podne drugo. Za srpski stav niko ne treba brinuti, mi ćemo uvijek jasno reći koji je naš stav", kazao je Špirić.

On je otkrio da su u proteklih nekoliko mjeseci u institucije BiH zaposlene 584 osobe, što je tri državna ministarstva po 200 osoba. Istakao je da BiH ne treba bujanje administracije i da na to ukazuje i međunarodna zajednica.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Ima tu i nešto vojske, ali je više od 200 uposlenika čiste administracije. Dobro bi bilo da se o tome piše. Dobro bi bilo da dobijemo delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, ali za mene je mnogo važnije da imamo legitimne predstavnike vani. Čini mi se da smo svi pristali na žabokrečinu", rekao je Špirić.

Kako kaže, SNSD-ov funkcioner još nije imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a od SNSD-a se očekuje da pošalje Prvi godišnji nacionalni program (ANP) ocjenjujući to paradoksom jer je SNSD u ovom momentu opozicija na nivou Vijeća ministara BiH.

Žestoko je kritikovao SDA za koju je rekao da se ponaša i kao vlast i kao opozicija navodeći da se SDA vodi principom da zajedno s opozicijom zakazuje hitne sjednice državnog organa zakonodavne vlasti.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Mi živimo u zemlji u kojoj se od budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH traži da kaže da će raditi po zakonu i ustavu. Pa po čemu će drugom pobogu raditi", kazao je Špirić.

On je rekao da trenutni saziv Vijeća ministara BiH nema većinu i da se u normalnim zemljama konstituiše vlast i da se onda od te vlasti traži odgovornost.

"Što se tiče MAP-a, mi smo legalisti. Imamo odluku NSRS o neutralnosti. To ne znači da nema saradnje, a o saradnji će odlučivati institucije vlasti. Moguće je naći način da se sarađuje i da se poštuje odluka o neutralnosti", rekao je Špirić.

Kako kaže, Izetbegović još nije potpisao svoj "autorski tekst" to jeste principe vlasti koje su potpisali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.