{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić će obavijestiti OHR o problemu imenovanja direktora RAK-a

F
10.4.2008. u 17:24
0
0
Špirić će obavijestiti OHR o problemu imenovanja direktora RAK-a
0
Špirić će obavijestiti OHR o problemu imenovanja direktora RAK-a
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najavio je danas da će pozvati Ured visokog predstavnika (OHR) da se uključi u rješavanje problema imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).
Naime, Vijeće ministara BiH danas je na sjednici donijelo zaključak da predsjedavajući Špirić obavijesti visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da Vijeće RAK-a još nije ispoštovalo raniji zaključak Vijeća ministara o izboru direktora ove agencije.

Zadužena su i ministarstva prometa i komunikacija, te pravde da razmotre zakonske mogućnosti i dostave Vijeću ministara prijedlog rješenja za provođene zaključka Vijeća sa sjednice 27. septembra prošle godine u vezi s raspisivanjem konkursa za izbor direktora RAK-a.

Vijeće ministara tada nije potvrdilo imenovanje direktora te je tražilo od Parlamentarne skupštine BiH da utječe da Vijeće RAK-a raspiše novi konkurs i izabere direktora.

-Mislim da je gubljenje vremena da se ne raspiše konkurs i regularno izabere direktor RAK-a. Nije namjera bilo kome da utiče na nezavisnost agencije, ali moramo raditi posao koji javnost od nas očekuje, izjavio Špirić.

Upozorio je i da se ovo pitanje ne bi trebalo odgađati unedogled, jer mogu nastati materijalne posljedice.

Špirić podsjeća da je u vezi s ovim pitanjem postignut sporazum lidera političkih partija parlamentarne većine, uz prisustvo visokog predstavnika, te kako "žali što se institucije ne žele ponašati u skladu s dogovorom i zakonom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: