BiH
0

Špirić: BiH treba krenuti putem kompromisa i dijaloga

FENA
Na otvaranju konferencije "50 godina Rimskih sporazuma i budućnost zapadnog Balkana", svim prisutnim obratili su se: predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, predsjedavajuća Delegacije za odnose sa zemljama JI Evrope Evropskog parlamenta Doris Pack i šef delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kourkoulas.

Na konferenciji, koju je organizirala Fondacija Konrad Adenauer, okupio se veliki broj visokih bh. i međunarodnih zvaničnika i predstavnika diplomatskog kora iz BiH, a Špirić je naglasio da se moraju dogoditi velike promjene u našim glavama, jer nas u Evropu jedino može odvesti odustajanje od nacionalizma i jačanje demokratskog duha.

Evropa se svaki dan širi i to je prirodan proces. Međutim, Evropa neće imati svoj puni smisao ako ijedna zemlja koja joj geografski pripada bude izvan tog kruga, smatra Špirić. Dodao je, međutim, da se naša opća kultura mora otvarati evropskim tokovima, jer je epoha nacionalizma u Evropi u opadanju.

Špirić je rekao da želi da vjeruje da je ovo godina u kojoj će BiH ipak potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, jer ćemo samo tako stvoriti dozu pozitivne energije za evropski put.

Na kraju svog izlaganja je poručio da kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH neće štedjeti energiju da se taj cilj ostvari.

Predsjedavajuća Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Evropskog parlamenta Doris Pack je ukazala da su se u Evropi dogodila dva velika događaja, prijem novih 12 članica i pregovori o evropskom ustavu, što je dovelo do diskusije o evropskom identitetu i tzv. "kapacitetu za proširenje".

  • A bez promjena institucija i procedura Evropske unije nema novog proširenja. To je činjenica, kazala je Pack.

Upozorila je da u BiH još nema široke osude zločina počinjenih u ratu 1992.-1995. te da još postoje politike koje su te zločine omogućile. Međutim, kao zvaničnica EU Pack kaže da osjeća sramotu jer se ti zločini nisu događali daleko, a osim krivice onih koji su to učinili postoji i krivica onih koji nisu nešto učinili.

Ratni sukobu u zemljama zapadnog Balkana doveli su do jačanja kolektivnog identiteta na račun individualnih prava građana.

Pack je zato istaknula potrebu za reformama u javnoj administraciji, sudstvu, obrazovanju..., jer samo s distribucijom političke moći na građane zapadni Balkan može naprijed.

Ona smatra da ustavne promjene u BiH moraju donijeti istaknutije mjesto za građanina nego što je to sada slučaj, a naglasila je da samo obrazovana mlada generacija može pokrenuti stvari naprijed.

Pack se založila i za vizne olakšice za sve stanovnike zapadnog Balkana koji se ponašaju kao Evropljani, jer je nedopustivo da ima veliki broj mladih koji nikad nije putovao u inozemstvo. Međutim, dodala je da to u konačnici nije politička odluka EU, nego država članica.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kourkoulas je rekao da vjeruje da je evropska perspektiva jedina prava vizija za budućnost zapadnog Balkana.

  • Za BiH, s njenim specifičnim karakteristikama i problemima, evropska perspektiva je vjerovatno jedini način da se prevladaju rane prošlosti, smatra Kourkoulas.

Međutim, ponovo je upozorio da odluka o priključenju EU nije samo na njenoj strani, već treba shvatiti da je potrebno provesti neophodne reforme.

  • Ne možete zaključiti pregovore o SAA prije nego što se ispune neophodni uvjeti. To se posebno odnosi na reformu policije i punu saradnju s Haškim tribunalom, kazao je Kourkoulas.

Ove reforme nisu primarno za to da se zadovolji Evropska unija.

  • Reforme su potrebne za korist vaše zemlje i vaših građana. To je stvar vladavine prava, koja je najfundamentalniji evropski princip, poručio je.

Istaknuo je da su potrebni konkretni rezultati u reformi policije kako bi se unaprijedila sigurnost i provođenje zakona u zemlji. Zato je važno da se državne i entitetske vlasti, zajedno spolitičkim strankama, konačno dogovore o reformi u skladu sa izvještajem Direkcije za reformu policije i tri principa EU.

Na kraju svog izlaganja Kourkoulas je upozorio da je napredak BiH ka EU usporen u posljednjih 12 mjeseci. Postoji rizik da se potpisivanje SAA odgodi. Krivica za svako odgađanje leži na svim političkim snagama u BiH zbog njihove nesposobnosti da postignu sporazum.

  • Ako vaš politički sistem nije sposoban da proizvede rezultate u reformi policije za dvije godine, pitam se koliko će decenija trebati da se postignu sporazumi o drugim reformama. A svaka dalja odgoda potpisivanja SAA ima negativne efekte ne samo na evropsku perspektivu nego i na ekonomski i društveni razvoj zemlje, zaključio je Kourkoulas.