BiH
0

Špirić: BiH mora ispuniti obaveze kako bi potpisala sporazum sa EU

FENA
Predsjedavajući Vijeća minstara BiH Nikola Špirić rekao je danas po povratku iz Washingtona gdje je boravio od ponedjeljka da je neophodno da BiH ispuni obaveze kao preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

U izjavi za Radio RS-a Špirić je rekao da je nakon Dejtonskog sporazuma ovo najvažniji sporazum za BiH i njenu budućnost.

Ocijenio je i da je posjeta SAD-u bila do sada najkorisnija, jer je, kako kaže, imao priliku da se sastane s veoma utjecajnim političkim ličnostima u Washingtonu i Pentagonu, što je bila prilika da svoje sagovornike upozna s razvojem situacije u BiH i izazovima koji su pred našom zemljom.

"Špirić je naveo i da je američke predstavnike zamolio, bez obzira na to što je to evropsko pitanje, da BiH podrže na putu ka Evropskoj uniji, te pomognu da u prvom kvartalu ove godine zaključi Sporazum sa EU.

"Ostaje načelna podrška za procese koje mi u BiH vodimo vezano za njeno ispunjavanje uvjeta za daljnji napredak ka punopravnom čanstvu u NATO-u, ali i napredovanje ka EU", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da je u razgovoru o reformama Ustava BiH "iznio mišljenje da politička elita u BiH nije zrela za novi Ustav i da je to gubljenje vremena i otvaranje 'Pandorine kutije'".

On je kazao da dejtonski principi moraju ostati nepromijenjivi i nadogradnja dejtonskog ustava zapravo znači daljnje napredovanje BiH ka euroatlantskim integracijama.

"U tom smislu imao sam puno razumijevanje sagovornika", dodao je Špirić.