Funkcioner SNSD-a
110

Špirić: BiH je zarobljenik neriješih odnosa u Federaciji, pregovori o vlasti moraju početi

SRNA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas Srni da pregovori o sprovođenju izbornih rezultata u BiH moraju početi odmah, uz traženje zajedničkog sadržioca koji nudi Dejtonski mirovni sporazum.

Špirić je upitao da li BiH sve više postaje zarobljenik neriješenih odnosa u Federaciji BiH ili nesposobnosti bošnjačke političke elite da definiše odnos prema budućnosti dejtonske BiH.

"Pristup koji se odnosi na implementaciju izbornih rezultata, upozorava da bošnjačke političke partije, nacionalne ili građanske provenijencije, vode unutarstranačke ratove i razgovore kako bi obezbijedili što širu bošnjačku većinu naspram srpske i hrvatske. Da li je to strah ili nesposobnost, ne znam, ali i jedno i drugo nas gura na marginu civilizacije", rekao je on.

Špirić kaže da su opasne i destruktivne izjave tipa "mi ćemo procijeniti dokle ćemo zatezati, odnosno opstruisati implementaciju izbornih rezultata i čekaćemo instrukcije naših saveznika".

"Po toj logici, ako nismo unutar zemlje okrenuti jedni prema drugima, nećemo i ne želimo da razgovaramo jer nam saveznici nisu zajednički, možemo li uopšte gajiti iluziju o zajedničkoj državi", dodao je Špirić.