BiH
0

Speleološka udruga zatražila žurno poboljšanje statusa Vjetrenice

FENA
Speleološka udruga Vjerenica – Popovo polje zatražila je od vlasti u Bosni i Hercegovini žurno poboljšanje statusa Vjetrenice, jer se po biološkoj raznolikosti najveća svjetska pećina nalazi pod sve veći prijetnjama uništenju.

Unatoč pismima međunarodnih organizacija za zaštitu prirode, brojnim javnim apelima i evidentnom zabrinutošću javnosti, općina Ravno je omogućila priključivanje crpke za vodu iz jezera Lukavca koje pripada Vjetrenici. U tom dijelu Vjetrenice zapažena je fauna krajnjeg stupnja endemičnosti koje ne trpi nikakve neprirodne utjecaje, priopćavaju iz te udruge.

Također, na jednom dijelu ceste Zavala – Ravno, koja je u izgradnji, zapaženi su unikatni erozijski oblici stijena zbog kojih je Speleološka udruga Zavodu za zaštitu kulturnog naslijeđa FBiH, Muzeju Herceg Bosne i načelniku Ravnog proslijedila pismo stručnjaka koji zagovaraju njihovu zaštitu u mjestu ili preseljenje u muzej. Lokalitet je međutim kasnije nepovratno uništen, a na njegovu mjestu su se otvorile kaverne, pećine bez prirodnog otvora, koje nitko nije pregledao niti je dao mišljenje, što je ne samo protivno zaštiti okoliša nego može biti opasno i po statiku buduće ceste, kazao je predsjednik te udruge Ivo Lučić.

Inače, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša HNŽ-a izdalo je zabranu izgradnje puta Zavala - Ravno jer za njega nije ishođena građevinska dozvola. Rezultat je to neželjenih okolnosti koje su nepropisni radovi izazvali za manastirsku Crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali.

"Umjesto da prihvati stavove svjetske struke o uređenju prostora, općina Ravno je nastavila uklanjati zapreke te je mimo zakona, pravila i obzira raspisala natječaj za osvjetljenje Vjetrenice, iako za to ne postoje uvjeti", kazao je Lučić.

Najporaznija činjenica je da pored pasivnih mehanizama u BiH od vrhunske prirode može raditi što god tko hoće. Na zaštitu nisu pozvani samo sektori zaštite okoliša, kulture, baštine, znanosti, rudarstva, turizma, prometa, policija i pravosudni organi, nego i obični građani, istaknuo je Lučić te dodao da zbog nedostatka političke volje i adekvatnog osjećaja odgovornosti Speleološkoj udruzi ne preostaje drugo nego daljnja internacionalizacija zaštite Vjetrenice te zatražiti pomoć od Vijeća Europe, Europske komisije i Europske okolišne agencije.