{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Speleološka udruga zatražila žurno poboljšanje statusa Vjetrenice

F
5.9.2008. u 14:21
0
0
Speleološka udruga zatražila žurno poboljšanje statusa Vjetrenice
0
Speleološka udruga zatražila žurno poboljšanje statusa Vjetrenice
Speleološka udruga Vjerenica – Popovo polje zatražila je od vlasti u Bosni i Hercegovini žurno poboljšanje statusa Vjetrenice, jer se po biološkoj raznolikosti najveća svjetska pećina nalazi pod sve veći prijetnjama uništenju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Unatoč pismima međunarodnih organizacija za zaštitu prirode, brojnim javnim apelima i evidentnom zabrinutošću javnosti, općina Ravno je omogućila priključivanje crpke za vodu iz jezera Lukavca koje pripada Vjetrenici. U tom dijelu Vjetrenice zapažena je fauna krajnjeg stupnja endemičnosti koje ne trpi nikakve neprirodne utjecaje, priopćavaju iz te udruge.

Također, na jednom dijelu ceste Zavala – Ravno, koja je u izgradnji, zapaženi su unikatni erozijski oblici stijena zbog kojih je Speleološka udruga Zavodu za zaštitu kulturnog naslijeđa FBiH, Muzeju Herceg Bosne i načelniku Ravnog proslijedila pismo stručnjaka koji zagovaraju njihovu zaštitu u mjestu ili preseljenje u muzej. Lokalitet je međutim kasnije nepovratno uništen, a na njegovu mjestu su se otvorile kaverne, pećine bez prirodnog otvora, koje nitko nije pregledao niti je dao mišljenje, što je ne samo protivno zaštiti okoliša nego može biti opasno i po statiku buduće ceste, kazao je predsjednik te udruge Ivo Lučić.

Inače, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša HNŽ-a izdalo je zabranu izgradnje puta Zavala - Ravno jer za njega nije ishođena građevinska dozvola. Rezultat je to neželjenih okolnosti koje su nepropisni radovi izazvali za manastirsku Crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali.

"Umjesto da prihvati stavove svjetske struke o uređenju prostora, općina Ravno je nastavila uklanjati zapreke te je mimo zakona, pravila i obzira raspisala natječaj za osvjetljenje Vjetrenice, iako za to ne postoje uvjeti", kazao je Lučić.

Najporaznija činjenica je da pored pasivnih mehanizama u BiH od vrhunske prirode može raditi što god tko hoće. Na zaštitu nisu pozvani samo sektori zaštite okoliša, kulture, baštine, znanosti, rudarstva, turizma, prometa, policija i pravosudni organi, nego i obični građani, istaknuo je Lučić te dodao da zbog nedostatka političke volje i adekvatnog osjećaja odgovornosti Speleološkoj udruzi ne preostaje drugo nego daljnja internacionalizacija zaštite Vjetrenice te zatražiti pomoć od Vijeća Europe, Europske komisije i Europske okolišne agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: