Miroslav Lajčak
0

"Spekulacije o podjeli BiH su izmišljotine"

FENA
Bosna i Hercegovina nije u krizi, samo ne ide naprijed brzinom koja je potrebna i koju građani BiH zaslužuju, kazao je danas u Sarajevu novinarima visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

Istina, smanjuje se prostor političkim liderima za dogovor i pojačavaju se napadi na svaki pokušaj dogovora i kompromisa u BiH bez da se ponude alternative. Primjer tome je Prudski sporazum. Lajčak je prokomentirao i kartu podjele BiH koju su objavili pojedini mediji.

  • Zadnja tri dana sam direktno razgovarao s Draganom Čovićem, Sulejmanom Tihićem i Miloradom Dodikom i znam da karte nema. Sve te spekulacije o teritorijalnim podjelama i crtanjima novih administrativnih granica su izmišljotine. To su mi potvrdila sva tri potpisnika Pruda, rekao je Lajčak.

Kada su u pitanju Bonske ovlasti, Lajčak je istakao da se njegov odnos prema njima nije promijenio od početka.

  • Prihvatio sam ih kao instrument koji neće dozvoliti bilo kakve akcije protiv teritorijalne cjelovitosti BiH, države i državnih institucija. Ne slažem se s filozofijom da se uspješnost visokog predstavnika mjeri time koliko je političara "sklonio i koliko je puta koristio Bonske ovlasti", objasnio je Lajčak.

Da je svako korištenje Bonskih ovlasti vodilo BiH naprijed, istakao je, onda bi onih 900 puta koliko su iskorišteni dovelo do toga da BiH već sada predsjedava Evropskom unijom.

"Sakrivanja" bh. političara iza visokog predstavnika i njegovih ovlasti, smatra Lajčak, predstavlja njihovu neodgovornost prema vlastitom mandatu i samo odgađa period koji mora doći.

  • To je period kada BiH mora stati na svoje noge. Sve dok bh. političari budu mislili da ne trebaju raditi svoj posao i budu tražili od visokog predstavnika da radi ono što oni trebaju, ovaj period će biti odgađan, kazao je Lajčak.

Lajčakov mandat na mjestu visokog predstavnika i dalje traje, iako već sutra putuje u Bratislavu gdje će preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova svoje zemlje.

  • BiH ne ostavljam na cjedilu kako pojedini govore. Iako ću biti fizički odsutan, još sam visoki predstavnik s Bonskim ovlastima, sve dok ne bude imenovan moj zamjenik, kazao je Lajčak.