BiH
0

Specijalno tužilaštvo RS: Ne vršimo pritisak na medije

FENA
Specijalno tužilaštvo podržava medije i ne sprječava ih da komentarišu njegov rad i o svom dosadašnjem radu uvijek je obavještavalo javnost putem konferencija za štampu, usmenim i pismenim saopćenjima, ali nikada nije manipuliralo informacijama.

Povodom medijskih izjava o pritisku Specijalnog tužilaštva Republike Srpske na novinare i glavnu i odgovornu urednicu "Glasa Srpske" Mirjanu Kusmuk, u saopćenju iz ovog tužilaštva navode da je ona, nakon što je u emisiji Radio-televizije Republike Srpske "Presing" iznijela tvrdnju da postoje "zastrašujući snimci" koji dokazuju trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije, pozvana da u svojstvu svjedoka da iskaz i omogući pribavljanje spomenutih snimaka kojim ovo tužilaštvo ne raspolaže u predmetu koji se vodi protiv Milana Ivankovića i drugi radi krivičnog djela trgovina ljudima radi vršenja prostitucije, što je dužnost svih građana Republike Srpske da svoja saznanja o učiniocima krivičnih djela i dokazima za koja znaju obavijeste organe koji provode istragu.

Mirjana Kusmuk saslušana je u svojstvu svjedoka gdje je izjavila da ne zna da li ti snimci postoje, a nije željela da otkrije osobu koja joj je prenijela ovakvu informaciju, navodi Specijlano tužilaštvo RS-a.

"S obzirom na to, da ovakvi snimci ne postoje, neshvatljivo je kako je Kusmuk jedan od veoma iskusnih novinara, mogla da dovede sebe u poziciju da bude izmanipulisana od neprovjerenog izvora i objavi netačne informacije i na taj način obmane javnost za postojanje dokaza kojih ustvari nema", stoji u saopćenju.

Navodi medija da je Specijalno tužilaštvo u ovom predmetu najavilo „spektakularnu akciju“ nisu tačni, što se vidi, kako dodaju, iz zvaničnih saopćenja za javnost datih od Specijalnog tužilaštva 8. i 10. oktobra 2012. godine, kao i u tekstu „Glasa Srpske“ o ovom predmetu objavljenog 11. oktobra 2012. godine na strani 3. na koji se poziva glavna i odgovorna urednica Mirjana Kusmuk u emisiji Presing, gdje se kaže: „svi podaci i dalje su pod velom tajne u interesu istrage o kojoj u Specijalnom tužilaštvu RS-a daju samo šture informacije za javnost“, pa se postavlja pitanje kako najavljujemo spektakularna hapšenja dajući samo šture informacije u kojima se isto ne navodi.

Izjavu predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske Dragana Jerinića da je ovo pritisak na medije, Specijalno tužilaštvo neće komentarisati nego samo, kako navode, postaviti pitanje: Da li je zahtjev Udruženja novinara Republike Srpske da se povuče poziv o saslušanju svjedoka radi prikupljanja dokaza, pritisak na rad tužilaštva?

Specijalno tužilaštvo nije i neće javno objaviti imena djevojaka koje su se bavile prostitucijom, jer su ove osobe žrtve u ovom krivičnom postupku i objavljivanjem njihovih imena kao i imena korisnika usluga prostitucije, žrtve bi bile dodatno sigmatizovane i viktimizovane, stoji u saopćenju.