Fokus izborni zakon
65

Specijalni njemački izaslanik Manuel Sarrazin stigao u posjetu BiH, razgovarao s Edinom Fortom

V. K.
Edin Forto i Manuel Sarrazin (Foto: Vlada KS)
Edin Forto i Manuel Sarrazin (Foto: Vlada KS)
Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin stigao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini te se tom prilikom sastao s premijerom Kantona Sarajevo i predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom.

Ovo je prva zvanična Sarrazinova posjeta BiH, nakon što ga je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prilikom nedavne posjete našoj državi predstavila kao specijalnog izaslanika.

Tokom razgovora s Fortom, naglašeno je kako je fokus sastanka bio na izbornom zakonodavstvu i oktobarskim izborima. Izaslanika Sarrazina interesirao je premijerov stav o različitim aspektima donošenja zakona, pregovora i drugih političkih okolnosti vezanih za ovu tematiku.

Premijer Forto ovom prilikom je potcrtao kako je održavanje pravičnih, slobodnih i nekompromitovanih izbora osnovni preduslov za sve dalje korake.

Kako je kazao, to je jedini način da se uspostave organi vlasti koji imaju kredibilitet da donesu odluke od važnosti za ustavno, političko i drugo uređenje BiH.

Naglasio je kako je neophodno da predstavnici međunarodne zajednice prestanu kao partnere tretirati neevropske političare u BiH.

Tokom prvog dana posjete, Sarrazin se sastao i sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Michaelom Scanlanom koji mu je poželio dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu.

Pored sastanka s Fortom i Scanlanom, planiran je susret i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te s Jakobom Fincijem i Dervom Sejdićem.