Potvrđeno za Klix.ba
393

Specijalni američki izaslanik Gabriel Escobar u nedjelju stiže u BiH

D. Be.
Foto: mre.gov.rs
Foto: mre.gov.rs
Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u nedjelju će stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba.

Dugoočekivana posjeta Escobara dogodit će se krajem ove i početkom naredne sedmice. Tokom boravka u našoj zemlji ovaj američki zvaničnik obavit će brojne razgovore s političkim liderima u BiH.

Ova posjeta se očekuje i nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH koja će, najvjerovatnije, biti održana sutra.

Od njega mnogi očekuju da izađe s konkretnim rješenjima trenutne političke krize odnosno kreira proces deblokade institucija i spriječi rušenje institucija Bosne i Hercegovine.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan stiže u vrijeme duboke političke krize u BiH, a nedavno je kazao da su potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ilegalni i destabilizirajući te da je pozvao političke lidere u BiH da ne odgovaraju na njegovu retoriku i dodatno zaoštravaju situaciju.

Govoreći o narednim potezima međunarodne zajednice kazao je da postoji mogućnost sankcija i da su svi alati spremni ukoliko neko krene u dodatno ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH.

Govoreći o mogućim sankcijama naglasio je da one mogu biti usmjerene protiv pojedinaca, ali da i dalje ima prostora za dijalog. Naglasio je da entiteti nu BiH emaju ustavne ovlasti da se unilateralno povlače iz državnih institucija.

Podsjetio je da su Sjedinjene Američke Države pružile preko 2,4 milijarde dolara pomoći regionu u protekloj deceniji, a samo u fiskalnoj 2021. godini izdvojeno je preko 145 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu na njegovom evropskom putu. To je jasan signal da Amerika neće dozvoliti destabilzaciju BiH odnosno cijelog regiona.