Povodom Dana policije
41

Specijalna policija u Zenici održala pokaznu vježbu sprečavanja pljačke banke, dodijeljena i priznanja

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Današnjom svečanošću u Centru za obuku specijalne policijske jedinice obilježen je Dan policije Zeničko-dobojskog kantona, a najzaslužnijim pojedincima i stanicama dodijeljena su priznanja.

Svečanost povodom obilježavanja 15. maja Dana policije Zeničko-dobojskog kantona obilježila je predstavnike kantona, ali i općina/gradova Zeničko-dobojskog kantona koji su se odazvali današnjem događaju koji je započeo pokaznom vježbom pripadnika Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK.

Polciijski komesar Admir Gazić zatim je predao raport ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emiru Vrači koji je pozdravio policijske službenike.

Gazić je u svom obraćanju prisutnima u Lukovom Polju kod Zenice kazao da se obavezao da će poboljšati status policijskih službenika te ukazivati na sve nečasne radnje i pravovremeno ih tolerisati.

"To smo i pokazali provedenim akcijama, gdje smo odlučno i snažno, uz nultu tačku tolerancije, dokumentovali svaki slučaj koruptivnog i neprofesionalnog ponašanja naših službenika. Ponosni smo na sve što smo postigli i nećemo dopustiti nikome da nas pokoleba te da svojim nečasnim i neprimjerenim pokušajima utiče na naš rad", kazao je Gazić.

Ministar Vračo je u veoma inspirativnom obraćanju policijskim službenicima je dao smjernice i čestitao im njihov dan.

"Čuvajte čast i dostojanstvo svakog čovjeka s kojim stupate u kontakt, uključujući i one koji su tu čast i dostojanstvo izgubili. Poštujete svakog čovjeka, ženu, dijete, budite im garant njihove sigurnosti. Održavajte dobre međuljudske i kolegijalne odnose, jer ćete jedan drugome u izvršenju svojih radnih zadataka biti u prilici da spasite zdravlje i život. Svojim ponašanjem, budite uzor djeci i mladima tako da svako od njih, jednog dana poželi da bude rame uz rame sa vama. Ničiji položaj, bogatstvo i društveni utjecaj ne smije biti takav da se pred njim ponizite i ne učinite ono što vam zakon nalaže. Ničije siromaštvo, boja kože, vjersko, nacionalno ili rodno opredjeljenje ne smije utjecati da ga zbog toga smatrate manje vrijednim ili da prema njemu postupate nečovječno. Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uvijek će vam biti podrška u postizanju ovih ciljeva", kazao je Vračo.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je kazao kako je ova vlada opredijeljena da u svakom pogledu, značajnije nego ikada, poboljša status policijskih službenika što je, kako kaže i urađeno, povećanjem plaća, ali i izdvajanjem sredstava iz budžeta za naoružanje i nabavku druge vrste opreme i vozila.

"Konkretnim mjerama i aktivnostima potvrđujemo da je sigurnost građana prioritet svih prioriteta te da je vizija vlade koju predvodim 'Policija kao javni servis, u službi naših građana'. Svjedoci ste da smo početkom godine osigurali sredstva za povećanje plata policijskih službenika i svih drugih pripadnika Uprave policije i MUP-a ZDK, kao da smo i ove godine značajno povećali sredstva za obnavljanje naoružanja i nabavku dodatnih policijskih vozila i opreme", pojasnio je Pivić.

U sklopu današnje svečanosti, tradicionalno su dodijeljena i najveća priznanja.

"Reljefni grb Bosne i Hercegovine” dodijeljen je PS Olovo, “Zastava Ministarstva s grbom” je dodijeljena PS Centar Zenica te “Pismena pohvala” Odsjeku za administraciju Visoko.

Adis Baručija iz Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK, Amel Kaknjo iz Odsjeka kriminalističke policije MUP-a ZDK, te Almir Kopić iz PS Tešanj dobili su priznanja “Zlatna značka”.