Nove demonstracije
648

Specijalna jedinica FUP-a uoči novih protesta spremna da spriječi eskalaciju u Bihaću

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Specijalna jedinica Federalne uprave policije spremna je spriječiti bilo kakvu eskalaciju na području Bihaća, a u jeku subotnjih događaja koji su uključivali blokadu autobuske stanice u cilju sprječavanja dolaska migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara kazao je da su specijalne jedinice Federalne uprave policije u pripravnosti te da se prati razvoj događaja kako ne bi došlo do neželjene eskalacije.

Podsjećamo, u subotu navečer u Bihaću je nakon mirnih građanskih protesta zbog nezadovoljstva uslijed povećanih problema uzrokovanih dolskom migranata, značajna grupa demonstranata blokirala autobusku stanicu.

U tom činu, pojedinci su zaustavili jedan autobus u namjeri da pretraže vozilo, a kako bi iz njega spriječili izlazak migranata. Autobus je, uspostavilo se, bio prazan.

Zbog nevjerovatne činjenice da građani samoinicijativno zaustavljaju vozilo javnog prevoza kako bi evidentitrali porijeklo putnika, obratili smo se MUP-u Unsko-sanskog kantona iz kojeg je tada potvrđeno da se situacija prati kako ne bi došlo do eskalacije.

Oko 22 sata građani su deblokirali autobusku stanicu, mada su za nedjelju najavili nova okupljanja.