{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Specijalci SIPA-e i pripadnici britanske jedinice "Light Dragoons“ razmijenili iskustva

F
25.9.2014. u 12:31
2
13
Specijalci SIPA-e i pripadnici britanske jedinice "Light Dragoons“ razmijenili iskustva
2
Policijski službenici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i jedinice "Light Dragoons“ Britanske vojske jučer su na strelištu Oružanih snaga BiH u Pazariću, razmijenili iskustva iz oblasti taktike specijalnih dejstava demonstriranjem različitih vježbi i prezentiranjem naoružanja, vozila i druge opreme.


Jedinica „Light Dragoons“ u julu ove godine pridružila se stalnom osoblju EUFOR-a u BiH.

Ovim aktivnostima prisustvovao je i generalmajor Dieter Heidecker, komandant EUFOR-a u BiH, pukovnik Paul Marshall, novoimenovani vojni ataše Velike Britanije u BiH, te v.d. zamjenika komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljević.Specijalci SIPA-e demonstrirali su vještine iz oblasti taktike specijalnih dejstava u kriznim situacijama, odnosno taktike visokorizičnih hapšenja osumnjičenih osoba, kao i vještine snajperskih timova, dok su pripadnici „Light Dragoonsa“ demonstrirali svoja vojna znanja i vještine. Aktivnostima na strelištu prethodila je posjeta pripadnika jedinice „Light Dragons“ bazi Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.

Oni su upoznati s načinom rada i nadležnostima ove jedinice, a prezentirane su im i najznačajnije aktivnosti koje su realizirane u proteklom periodu.

Pripadnici „Light Dragoonsa“ upoznali su pripadnike SIPA-e s bogatim historijatom, ulogom i nadležnostima regimente pri britanskoj vojsci.Zajedničke aktivnosti nastavljaju se i danas kada će obje jedinice prezentirati svoje vještine iz oblasti alpinizma na poligonima u okolini Sarajeva.

Ovakav vid saradnje i razmjene iskustava sa pripadnicima EUFOR-a podigli su na još veći nivo znanje i vještine pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, te doprinijeli izgradnji prijateljstva između dvije elitne jedinice. Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu, saopćeno je iz SIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: