BiH
0

SPC: Vasilije na dužnosti do maja 2013.

FENA
Sinod Srpske pravoslavne crkve načelno je prihvatio ostavku vladike Vasilija (Kačavende) na mjesto episkopa zvorničko-tuzlanskog iz zdravstvenih razloga, ali je zamoljen da taj posao obavlja do zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, u maju naredne godine.

"Sveti Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno zamolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom Eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2013. godine, i to iz dva razloga: da je konačno razrješenje od upravljanja Eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda, i drugi je činjenica da je Sveti sinod istovremeno zamolio episkopa Vasilija da završi započete graditeljske i druge važne projekte u povjerenoj mu eparhiji", naveo je portparol SPC-a vladika bački Irinej u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Vladika Irinej je ukazao da sve van ovih činjenica spada u oblast subjektivnih pretpostavki i konstrukcija.

"Nijedan episkop ne biva 'primoran' na ovakav korak, nego kad osjeti da više nema dovoljno snage za puno služenje Bogu i Crkvi tada po diktatu sopstvene savjesti i osjećanja odgovornosti traži od Crkve rješenje nastalog problema", kazao je Irinej.

Vladika Irinej se kritički osvrnuo na predstavnike medija, kojima je poručio da on i drugi odgovorni ljudi u Crkvi ne mogu biti dostupni novinarima dok im traju službene obaveze, a posebno ne na velike praznike u toku bogosluženja i za vrijeme odsustvovanja iz službenih prostorija.

"Strpljenje se isplati svakom, pa i medijskim poslenicima", naveo je Irinej.

Vladika Irinej je to poručio povodom pisanja medija o često, kako navodi, neprovjerenim vijestima od kojih se "pravi čitava skandalozna priča ili "bar proizvoljna špekulacija".