{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SPC u Sarajevu i dalje bez imovine

S
28.10.2009. u 07:15
0
18
SPC u Sarajevu i dalje bez imovine
0
SPC u Sarajevu i dalje bez imovine
Foto: Sarajevo-x.com
Uvijek aktuelna, ali nikad riješena tema povrata imovine Srpske pravoslavne crkve u glavnom gradu BiH uskoro će ponovo naći na dnevnom redu općinskih i kantonalnih vlasti u Sarajevu. Naime, Predsjedništvo BiH je nedavno je poslalo obnovljeno pismo Vladi Kantona Sarajevo u kojem od njih traži da kao nadležni pronađu modus kako bi se napokon riješilo ovo pitanje.
Podsjećamo, Srpska pravoslavna crkva traži od nadležnih u Sarajevu da im vrate u posjed nekretnine i zemljište koje su im nakon 1945. godine oduzele i nacionalizirale komunističke vlasti. Radi se o nekretninama koje se uglavnom nalaze u centru grada, među kojima i zgrada Ekonomskog fakulteta, odnosno Bogoslovije, te zemljište na kojem je zgrada Parlamenta BiH, Savjeta ministara BiH, hotel Holliday Inn.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić za Sarajevo-x.com je kazao da je zahtjev Predsjedništva proslijedio nadležnim ministarstvima pravde i prostornog rješenja, koji trebaju da se ispitaju zakonske osnove za povrat imovine te provjeriti zemljišne spise.

On ističe da će Vlada neće izbjegavati svoju odgovornost kada je u pitanju poštovanje principa vlasništva, no da se moraju uvažiti argumenti i onih koji trenutno koriste te prostorije.

„Posebno kada se radi o zgradi Bogoslovije, moramo prvo imati na umu problem izmještanja prostorija fakulteta, što svakako nije jednostavna stvar posebno jer se radi o javnoj, obrazovnoj ustanovi“, kaže Mehmedić.

On nije želio da komentariše podatak da je za razliku od SPC, Islamskoj zajednici vraćeno 100 posto imovine, Katoličkoj Crkvi oko 80 posto.

Na sastanku koji je zakazan za 30. novembar osim predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, sarajevskih općina te Mitropolije dabrobosnske prisustvovat će i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

"OHR je bio uključen u traženje rješenja za sjemenište Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, čije je vraćanje bilo u fokusu napora dobre volje nadležnih vlasti Sarajeva i administracije Ekonomskog fakulteta. OHR se nada da ovo pitanje može biti uskoro riješeno", kazao je za naš portal Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

Sarajevski paroh Vanja Jovanović pak tvrdi da se ne radi o pravnom problemu, već o problemu nedostatka političke volje. Drugi razlog zašto se država opire vraćanju imovine, prema njegovom mišljenju, leži u tome što se imovina nalazi na aktraktivnim lokacijama u gradu čija je cijena u zadnjih nekoliko godina visoko porasla.

„U vrijeme kada je SPC kupovala zemljište, pretežno je uzimala zemljišta u samoj granici grada, a to je u to vrijeme bio Marin dvor. Utjecaj različitih lobija koji koriste proslovne prostore doseže čak dotle da se predlaže da se u Zakon o restituciji uvede apsurdna kategorija koja ne postoji nigdje u svijetu, a to je stanarsko pravo nad poslovnim prostorom“, navodi Jovanović.

Jovanović napominje da je Crkva spremna da svaku vrsti dogovora oko vraćanja imovine, ali da nažalost do sada nisu uspjeli da pronađu sagovornike. I svi dosadašnji razgovori sa predstavnicima Crkve završavali su na riječima dobre volje i praznim obećanjima. Da li će tako završiti i naredni sastanak zakazan za 30. novembar na kome će prisustvovati predstavnici Vlade Kantona, sarajavskih općina i Mitropolije dabrobosanske, ostaje da se vidi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: