BiH
58

Spasioci uložili nadljudske napore u spašavanje rudara

FENA
Foto: Elemedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elemedin Mehić/Klix.ba
U spašavanju zatrpanih rudara iz jame "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica uloženi su nadljudski napori. Ovo je izuzetno veliki uspjeh spasilaca da u tako kratkom roku oslobode više od 150 metara velikog zatrpanog dijela okna i izvuku zarobljene rudare - ocijenio je za Agenciju Fena premijer Zeničko-Dobojskog kantona Munib Husejnagić.

On podsjeća da je akcija spašavanja trajala od poslijepodnevnih sati jučer, cijelu noć i jutros, nakon čega je oko pola 12 evakuisano 29 rudara, a nažalost njih pet još uvijek nije nađeno jer su ostali u zatrpanom dijelu okna.

Podvlači da se ova nesreća u rudniku "Raspotočje" desila u vrijeme kada je u drugoj smjeni radilo 56 rudara.

  • Od jučer poslijepodne, te cijelu noć i jutros smo na mjestu događaja zajedno s federalnim premijerom, direktorom rudnika, načelnikom općine te drugim predstavnicima vlasti i imali smo cijelo vrijeme komunikaciju s rudarima. Oni su iz jame radili paralelno sa spasiocima s druge strane kako bi se napravio dotok zraka u zatrpani dio - kazao je Husejnagić.

Ocjenjuje da uslovi rada u ovom rudniku mogu biti bolji, ali ujedno naglašava da je jama "Raspotočje" podložna takozvanim "gorskim udarima" zbog čega su ovakve nesreće moguće, a dešavale su se i ranije.

  • Na struci je sada da razmotri da li ova jama ima dovoljnu bezbjednost u skladu sa zakonom i da li može nastaviti dalje raditi - zaključio je on.