60 spasilaca
174

Spasioci iz FBiH pokazali zavidnu spremnost: Spašeni izgubljeni u šumi i planinar sa stijene

Klix.ba
Gorska služba spašavanja Federacije BiH jučer i danas održala je obimnu vježbu na lokalitetu planine Ozren u okolini vrha Bukovik i vodopada Skakavac.

U vježbi su učestvovale lanice Gorske Službe Spašavanja, iz sastava GSS FBiH, Bihać, Brčko, Konjic, Mostar, Sarajevo, Visoko, Zavidovići i Zenica.

Scenario vježbe je definisan elaboratom vježbe Skakavac 2019 a u kratkim crtama je definisao potražnu vježbu i radnje neminovne za njeno izvođenje u kojoj je učestvovalo 60 spasilaca na terenu i potražni pas.

"Kako su bile izgubljene tri osobe, a po pronalasku dvije izgubljene osobe u šumi iznad vodopada dobijamo informaciju da je treća izgubljena osoba alpinista koji se nalazi u stijeni pod samim vodopadom, alpinistički tim od 12 spasilaca je sa svom potrebnom opremom u vrlo kratkom roku već bio u stijeni gdje je i uočio povrijeđenog alpinistu kojeg su prvobitno medicinski zbrinuli a zatim sistemima za spuštanje preko četiri štanda u stijeni i tirolskom žičarom spustili u podnožje vodopada. Treći tim za izvlačenje preuzeo je unesrećenog alpinistu te ga dopremio na cestu i predao Hitnoj pomoći", stoji u saopćenju.

Ova specifična i zahtjevna vježba je od spasilaca zahtjevala maksimalno zalaganje na terenu, profesionalan odnos prema svim zadacima, te poštivanje smjernica iz scenarija. Izvođenje vježbe posljednjeg dana trajalo je četiri sata i deset minuta što je vrlo zadovoljavajuće vrijeme.

"Vježba je počela u 11:20 sati sa šest potražnih timova; u 12:45 sati su pronađene prve dvije osobe; u 13:05 sati alpinistički tim dolazi na stijenu; 13:20 sati krenulo se sa vertikalnim transportom; 14:15 sati povrijeđeni pod vodopadom Skakavac i kreće transport prema bazi; 15:30 sati unesrećeni iznesen na sigurno čime je vježba i okončana", stoji u saopćenju.

Instruktori i supervizori na vježbi su izrazili zadovoljstvo svim viđenim na terenu i ocijenili vježbu jako uspješnom te se zahvalili svim učesnicima. Gosti na vježbi bili su i spasioci iz GSS RS.