|

Spasioci iz BiH i susjedstva vježbali potragu za avionom Cessna

Spasioci iz BiH i susjedstva vježbali potragu za avionom Cessna
25
Klix.ba
2.12.2012. u 11:59
9
komentara
25

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
U organizaciji GSS BiH u formiranju u subotu je na lokalitetu Ruište – Prenj održana međunarodna vježba gorskih službi spašavanja pod nazivom "Potraga Prenj 2012".
U vježbi su učestvovale spasilačke službe iz Travnika, Zavidovića, Srebrenika, Širokog Brijega, Foče, Posušja, Livna, Jablanice, Tomislavgrada, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Zenice, Goražda, Konjica, Mostara, Sarajeva, specijalna policija FMUP-a, te pripadnici GSS-a Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Vježbu su pratili i gosti iz Ministarstva sigurnosti, Federalne uprave CZ, CZ Zeničko-Dobojskog Kantona i dr. Prije početka aktivnosti na terenu u Štabu Vježbe je održana prezentacija organizacije potrage i digitalna kartografija. Scenario Vježbe je obuhvatio potragu za nestalim avionom tipa Cessna i dva člana posade.

Vježba je započela potragom u raspoređenim sektorima uz pomoć pasa – tragača. Nakon lociranja unesrećenih došlo se do podatka da se radi o jednoj smrtno stradaloj i jednoj teško povrijeđenoj osobi, te se pristupilo medicinskom zbrinjavanju i pripremanju za transport. Od mjesta nesreće je postavljeno 11 sidrišta sa po tri spasioca koji su preuzimali mariner kojeg je pratilo pet ljudi. U transportu prema sanitetskom vozilu su se koristile, pored štafetnih sidrišta, gelender i tirolska traverza koja je bila postavljena između sidrišta 9 i 10. Autentičnost Vježbi su davali loši vremenski uslovi uz strm i klizav teren.

Nakon završetka gosti i učesnici su ocijenili vježbu veoma uspješnom. Ovom Vježbom su se otvorili putevi saradnje između spasilačkih službi u regionu.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...