|

Spasioci GSS Sarajevo i u surovim zimskim uslovima spremni pomoći unesrećenima

Spasioci GSS Sarajevo i u surovim zimskim uslovima spremni pomoći unesrećenima
12
M. N.
15.11.2019. u 07:17
2
komentara
12

dijeljenja
Pripadnici Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo spremni su za zimsku sezonu kada je građanima nerijetko potrebna njihova pomoć na planinama i strmovitim predjelima.
Prošlog vikenda održana je vježba u okviru koje je simulirana stvarna situacija za spašavanje što je ujedno bila i provjera za spasioce. U vježbi koja je ocijenjena uspješnom, učestvovao je i pas Šmeki.

U subotu su radili na četiri lokacije te su spasioci pokazali svoja znanja u osnovnim i naprednim tehnikama spašavanja, odnosno bili su na ispitu iz svih osnovnih segmenata koji su potrebni za rad na terenu.Nedjelju su proveli u rejonu Vučije jame na Bjelašnici, a spasioci podjeljeni u dvije grupe su izveli vježbu.

"Radilo se o dva unesrećena planinara sa višestrukim povredama koji su prvo trebali biti medicinski zbrinuti te izvučeni iz jame uz pomoć dva sistema za izvlačenje, tirolskom žičarom i vertikalnim transportom uz stijenu visine 20 metara. Vremenske prilike na Bjelašnici su bile baš onakve kakve budu i u stvarnim situacijama, kiša sa snijegom i dosta jakim vjetrom", saopćili su iz GSS - stanica Sarajevo.

Nakon vježbe detaljno su analizirali učinjeno, a vođa je ocijenio da su spasioci bili uspješni.

Spasioci ove stanice nebrojeno puta su pokazali svoje vještine i sposobnosti spašavajući unesrećene na okolnim planinama i u provalijama, ali i u potragama za nestalim osobama.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...